П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Дії РПЦ щодо Александрійського Патріархату – це релігійний тероризм, – архієпископ УПЦ в США

    Релігійним тероризмом назвав дії Російської православної церкви щодо Александрійського Патріархату очільник Західної єпархії Української православної церкви у США архієпископ Даниїл Зелінський. Свою позицію єрарх виклав у дописі на власній сторінці у Фейсбук.

    “Останні кілька днів пройшли в численних спекуляціях щодо дій Російської православної церкви щодо стародавнього Олександрійського Патріархату, але відверто і щодо інших Православних Церков по всьому світу. Це вже не питання духовно-канонічного етикету – духовної поведінки – я назву цей новий «витвір» сучасного російського православ’я релігійним тероризмом”, – написав архієрей.

    “Це вже не дискусія про посткомуністичний православний регіон, що страждає, а про керівництво Церкви, яке свідомо вирішує нищити мир і спокій у тих частинах світу, які і так страждають; де християнство намагається принести надію та стабільність. Сподіваюся, що духовна свідомість Православної Церкви усвідомить зловживання та насильство Російської Церкви, яка діє згідно поведінки своєї держави”, – зауважив архієпископ Даниїл.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе “102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями”. У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через згадування патріархом Александрійським імені митрополита Епіфанія, що фактично є визнанням ПЦУ.

    У Александрійській Церкві висловили “найглибший сум” з приводу цього рішення РПЦ. Своєю чергою, релігійний експерт Олександр Єфременко зазначив, що Московська патріархія зробила ще один крок у безодню самоізоляції. Він зауважив, що єпархіальні центри РПЦ в Африці будуть засновані на місці дислокацій військових баз ПВК «Вагнера».

    Найсвіжіше

    Популярне