П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ відзначили нагородою волинянина, який ще за совєтів відновив храм, де молились українською мовою

    Урочиста і надзвичайно приємна подія відбулась під час Божественної Літургії у кафедральному соборі Святої Трійці на Волині. Митрополит Луцький і Волинський Православної церкви України Михаїл (Зінкевич) нагородив церковною відзнакою “За заслуги” Станіслава Вронського, колишнього старосту храму благовірних князів страстотерпців Бориса і Гліба села Марковичі Локачинського деканату (сусідня Володимир-Волинська єпархія), батька настоятеля луцької парафії Преподобного Іова Почаївського протоєрея Олександра Вронського, в день 80-літнього ювілею.

    Про це інформує Волинська єпархія ПЦУ у Фейсбук.

    Відомо, що Станіслав Вронський наприкінці 80-х років минулого століття доклав титанічних зусиль для відновлення храму, у якому вже тоді служили і молились українською мовою.

    “У колишній церкві комуністи зірвали купол, а саме приміщення стали використовувати як дім обрядів. Пан Станіслав, який працював у колгоспі, поставив мету відновити церкву. Він писав листи в Москву та багато разів їздив до Луцька за дозволом. Нарешті йому віддали ключі від приміщення і разом із селянами почали ремонтні роботи. Це була перша українська парафія ще до розвалу СРСР”, – йдеться у повідомленні на сторінці Волинської єпархії ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне