Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Світ попрощався з лауреатом Нобелівської премії – архієпископом Десмондом Туту

    1 січня 2022 року у Соборі святого Георгія в Кейптауні відбулась прощальна панахида за архієпископом англіканської церкви Десмондом Мпіло Туту, лауреатом Нобелівської премії миру, борцем з апартеїдом.

    Прощання з священнослужителем, який помер 26 грудня на 91-му, тривало сім днів. Тисячі людей особисто прийшли вшанувати пам’ять одного з найвідоміших церковних діячів, який до останнього відстоював права людини.

    Чин похорону, згідно з заповітом Туту, був доволі простим. За життя архієпископ продумав власне поховання до дрібниць. Він обрав найпростішу і найдешевшу труну із світлої сосни, ручки з грубої мотузки, на кшталт поясів францисканських монахів, та білі гвоздики.

    Під час служби урочисту промову виголосив президент Південно-Африканської Республіки Матамела Сиріл Рамафоса.

    “Якби архієпископ Туту був тут, він би сказав “агов, чому ви виглядаєте такими нещасними?”. Він би хотів змусити нас посміхатись. От такою він був людиною”, – цитує “Euronews” слова глави держави.

    Після прощального слова президент ПАР вручив родині спочилого архієрея “маму Лію” – національний прапор ПАР.

    Також на церемонії прозвучало останнє послання архієпископа Десмонда Туту. Для прощання з людством Туту обрав уривок з Євангеліє від Іоана, де Ісус звертається до учнів після останньої трапези: “Оце Моя заповідь, щоб любили один одного ви, як Я вас полюбив!”.

    Після панахиди труну з тілом Десмонда Туту було кремовано. Його прах захоронено в колумбарії Собору святого Георгія, де він служив тривалий час.

    Принагідно нагадаємо, архієпископ Десмонд Туту відомий тим, що був вірним прихильником президента ПАР Нельсона Мандели і першим темношкірим англіканським єпископом в Кейптауні і Йоганнесбурзі, якого ще за життя називали совістю нації.

    У роки апартеїду священнослужитель був голосом безправних темношкірих африканців і послідовним критиком режиму, який підтримав бойкот уряду з боку світової спільноти. Коли президентом країни став Нельсон Мандела, Туту очолив Комісію Правди і Примирення, яка домоглась великих успіхів у реабілітації жертв апартеїду і примиренні конфліктуючих сторін.

    У 1984 – архієпископ Десмонд Мпіло Туту став другим південноафриканцем, якого нагородили Нобелівською премією миру.

    Найсвіжіше

    Популярне