Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Румунії: Різдвяна ялинка нагадує нам про Дерево життя з багатьма дарами Євхаристії

    «Різдвяна ялинка нагадує нам про Дерево життя з багатьма дарами Пресвятої Євхаристії. Дерево життя – Христос. На іконі Святої Трійці, написаної Андрієм Рубльовим, саме за Сином поміщено Дерево Життя, тобто Христос, Який благословляє вміст Чаші», – пояснив 27 грудня патріарх Румунської Православної Церкви Даниїл членам Асоціації румунських православних студентів (ASCOR).

    Студенти прийшли сповістити добру звістку про Різдво Господнє і заколядували у стінах Патріаршої резиденції, де їх прийняв патріарх Румунії, повідомляє orthodoxtimes.com

    «Різдвяна ялинка вперше з’явилася в західному християнстві… Коли в нашій країні вперше виготовляли ялинки, їх прикрашали білими просфороподібними хлібцями, потім також яблуками та волоськими горіхами. Сто років тому на ялинці все було їстівне», – пояснив патріарх Даниїл.

    «Тому ялинка з’явилася спочатку як символ Дерева Життя, до якого Адам не міг дістатися після того, як не послухався Бога. Новий Адам, Ісус Христос, люблячи Бога і людство, послухався Бога і таким чином здобув для нас Древо Життя, якою є Свята Євхаристія, як сказав нам святий апостол і євангеліст Іоанн (цитуючи Христа, – прим. ред.): “Хто їсть Моє тіло і п’є Мою кров, той має вічне життя”».

    Цитуючи шостий том «Добротолюбія», Патріарх Румунії сказав: «Древом життя посеред Едемського саду був Сам Христос. Він відкриває це в Пресвятій Євхаристії. Через наш непослух ми втратили небо, а Адаму було відмовлено у доступі до Дерева життя. Але Новий Адам, Ісус Христос, був слухняним аж до смерті і таким чином запропонував нам Дерево Вічного Життя, яким є Свята Євхаристія».

    «Отже, існує містичний зв’язок між таїнством Христа та Святим Таїнством Євхаристії, оскільки служба Проскомидії служиться у місці, що нагадує печеру у Вифлеємі», – підкреслив патріарх Даниїл.

    «Все існування нашого Спасителя, від дитинства до Його воскресіння, було смиренним послухом Богу. Ось чому Ісус Христос, Новий Адам, прийшов у світ, щоб навчити людину послуху Богові, тоді як перший Адам, як ви тут співали, втратив рай за непослух, за те, що не постився, не стримався, а також за те, що був нерозкаяний», – продовжив патріарх Румунії.

    «Він покаявся лише після того, як був вигнаний з небес. Він не просив пробачення, поки був там. Він звинуватив Єву, а Єва звинуватила змію. Зрештою, здавалося, що Бог був тим, кого вони звинувачують у створенні їх».

    «Через непослух людина втратила небо», – підкреслив Патріарх. «Це було не тому, що людина хотіла стати Богом, оскільки Бог вписав у неї це покликання: “Створімо людину за образом, за подобою нашим”. Бог створив її на Свій образ, і людина стане подобою Божою через співпрацю з Божою благодаттю. Образ Божий дається людині, а уподібнення до Бога набувається через співпрацю».

    «Людина зазнала невдачі не тому, що хотіла бути подібною до Бога, каже святий Максим Сповідник, вона зазнала невдачі, тому що хотіла бути подібною до Бога без Бога і проти Бога, отже, в розлуці з Богом, у безбожній самотності. Тому людина втратила рай. Вона хотіла досягти Древа Життя, але не змогла, тому що зловживала деревом пізнання добра і зла і, отже, підходила до створеного світу не духовно, а матеріально і владолюбно», – пояснив патріарх Даниїл.

    Патріарх Румунії привітав колядників ASCOR і відзначив що вони вибрали колядки із високим богословським змістом.

    «Ви передали повідомлення про те, що люди мають вибирати між Святою Трійцею і пеклом. Отець [Думітру] Станілоае сказав, що Свята Трійця є структурою найвищої любові. А пекло — це надзвичайна самотність. Свобода вибору людини проявляється між найвищою любов’ю та надзвичайною самотністю», – зазначив патріарх Даниїл.

    «Ми вітаємо вас із місіонерською діяльністю та прагненням вивчати теологію та інші предмети. Ми дякуємо і бажаємо веселих свят. Нехай ви будете радістю для своїх батьків, для своїх сімей, для друзів, для Церкви та суспільства. Щасливого Різдва!», – побажав колядникам патріарх Румунської Православної Церкви Даниїл.

    Раніше Румунський патріарх сказав, що Румунська Церква підтримує та заохочує своїх духовних синів і дочок за кордоном. Також він попросив приділити особливу увагу дітям, батьки яких працюють за кордоном.

    Найсвіжіше

    Популярне