П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Православні єпископи Франції молилися за єдність православ’я

    Асамблея канонічних православних єпископів Франції (AEOF) відновила свої чергові засідання 14 грудня під головуванням митрополита Франції Димитрія (Вселенський патріархат). Єпископи молилися за православну єдність і заохочували до утвердження правдивої віри, передає orthodoxtimes.com

    Після вступного слова митрополита Димитрія, нового голови AEOF, єпископи обговорили необхідність миру та єдності православних віруючих у Франції.

    Єрархи, священнослужителі та миряни з різних юрисдикцій були покликані до співпраці для сповідання православ’я у Франції. Присутні єпископи наголосили на необхідності постійного утвердження правдивої віри.

    Обговорювалися також теми, що становлять загальний інтерес, особливо питання пастирського характеру та пов’язані зі сповідуванням правдивої віри. Єпископи наголосили на необхідності привернути увагу до духовних, громадянських питань та питань охорони здоров’я в нинішній період, позначений неспокоєм, труднощами та обмеженнями, які накладає пандемія, для того аби захистити людські життя.

    Від Румунської Православної Церкви у зустрічі взяли участь митрополит Західно і Південноєвропейський Йосиф та єпископ-вікарій Нямца Марк.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій 25 липня висвятив митрополита Франції Димитрія (Плуміса) на наступника митрополита Еммануїла, який був підвищений до старшого митрополита Халкідонського.

    Розкол всередині РПЦ в Європі

    Варто зазначити, що всередині РПЦ в Європі існує розділення. Архієрейський синод Російської православної церкви за кордоном (РПЦЗ) 8-9 грудня розглянув як «неканонічні» дії глави іншої церковної структури у складі Російської православної церкви (РПЦ) – Архієпископії західноєвропейських парафій російської традиції з центром у Парижі – митрополита Дубнінського Іоанна (Реннето), який приймав до кліру Паризької архієпископії священиків РПЦЗ.

    «Єпископ Лондонський і Західноєвропейський Іриней, секретар Архієрейського синоду з міжправославних відносин виступив з повідомленням про події в православному світі. Під час розлогої доповіді Його Преосвященства були розглянуті неканонічні дії митрополита Дубнінського Іоанна, який незаконно прийняв ряд кліриків Російської закордонної церкви без канонічного відпуску. Було розглянуто і визначення Духовного суду Великобританської єпархії у справах цих священнослужителів», – повідомляє сайт РПЦЗ.

    Митрополит Берлінський та Німецький РПЦЗ у єдності з Московським патріархатом Марк (Арндт) заборонив клірикам своєї єпархії співслужити з духовенством Західноєвропейської архієпископії РПЦ МП із центром у Парижі, очолюваної митрополитом Іоаном (Реннето). 

    Митрополит Іоан (Реннето) отримав відпускну грамоту від патріарха Варфоломія і 14 вересня 2019 року в індивідуальному порядку перейшов до РПЦ, отримавши титул «архієпископ Дубнінський». Він пропонував іншим парафіям підтримати його і також перейти в лоно РПЦ, але цього не сталось.

    Найсвіжіше

    Популярне