Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Надання Томосу ПЦУ було єдиним розв’язанням проблеми розділення православ’я, – митрополит Димитрій

    Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк) назвав найголовніші події 2021 року: Візит патріарха Варфоломія в Україну і прийняття закону про капеланство. Він підкреслив, що єдиним реалістичним розв’язанням проблеми розділення українського православ’я було надання Томосу ПЦУ,

    «Цей благословенний рік, який добігає до свого завершення був надзвичайно багатий на події. Попри певні обмеження, ми навчилися жити з викликами, навіть інколи здається, що вони нас постійно супроводжували. Кожний бачить і може виокремити свої події. Мені ж, як єрарху Православної Церкви України, хотілося б назвати дві головні: візит в Україну Вселенського Патріарха Варфоломія і, напевно, прийнятий Верховною Радою закон про капеланську службу у війську. Ці дві події мають своє неабияке значення і вимір щодо Православної Церкви України як помісної та автокефальної», – сказав митрополит Димитрій в інтерв’ю «Релігійній правді».

    Він зазначив, що візит патріарха Варфоломія ще раз підкреслив єдино правильне рішення з надання Томосу ПЦУ.

    «Візит Вселенського Патріарха Варфоломія в Україну – це знакова та всеохоплююча подія. Хотів би перш за все підкреслити її значення в дусі визнання Православної Церкви України як Церкви автокефальної. Це перший візит Патріарха Церкви-Матері до Церкви-Доньки, яка зайняла належне місце в сім’ї автокефальних церков Вселенського православ’я. Візит Патріарха Варфоломія ще раз підкреслив єдино правильне рішення з надання Томосу про автокефалію Православній Церкві України, яке було еклезіологічно та канонічно правильним й єдиним реалістичним розв’язанням проблеми розділення українського православ’я. «Це був акт відповідальності Матері-Церкви перед мільйонами православних братів», – як заявив в одному із інтерв`ю Вселенський Патріарх Варфоломій», – зауважив митрополит Львівський і Сокальський.

    Єрарх ПЦУ додав, що закон про капеланську службу у війську давно очікуваний і дуже важливий для унормування провадження праці священників-капеланів серед військових.

    «Він необхідний був лишень тому, що в нас є війна на Сході України. З 2015 року організовано відбувалися поїздки священників в зону військових дій, де питання життя і смерті є до болю загостреним. Приблизно з того часу постало питання про цей закон, який набрав чинності тільки зараз. І ми дякуємо депутатам, які безпосередньо брали в цьому участь і дослухалися до порад тих, хто активно провадить своє пастирське служіння серед військових», – підсумував митрополит Димитрій.

    Нагадаємо, на Синоді РПЦвУ назвали «подією року» з’їзд настоятелів парафій, які перейшли до ПЦУ. Також російські депутати їздили переконувати Антіохійського патріарха не визнавати ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне