Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    На Прикарпатті в обласній бібліотеці імені Івана Франка презентували факсимільне видання Мазепинського Євангеліє

    В обласній бібліотеці імені Івана Франка міста Івано-Франківськ відбулась презентація факсимільного видання Мазепинського Євангеліє, датованого 1708 роком. Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на фейсбук-сторінку митрополита Івано-Франківського та Галицького Православної церкви України Іоасафа (Василиківа).

    “Мав честь взяти участь в презентації факсимільного видання Мазепинського Євангелія, яке презентував Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ. Євангеліє надруковано у січні 1708 року в сирійському місті Алепо коштом гетьмана України Івана Мазепи для арабськомовного світу”, – розповів архієрей ПЦУ.

    Єрарх зауважив, що видання факсимільного Євангелія було профінансовано Фондом пам’яті митрополита Володимира (Сабодана), який очолює митрополит ПЦУ Олександр (Драбинко).

    “Укрінформ” нагадує, Євангеліє, видане за кошти гетьмана Мазепи, знайшов дипломат Ігор Осташ. Воно впродовж багатьох років знаходилось в Національній бібліотеці імені Вернадського. Цінність Євангелія передусім у тому, що це – історична знахідка, пам’ятка національної культури, яка засвідчує державницькі процеси на території України у XVIII столітті.

    27 серпня Мазепинське Євангеліє було презентоване в Національному заповіднику “Софія Київська” і подароване у його колекцію.

    Найсвіжіше

    Популярне