Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Відеоролики за участю бунтівного клірика РПЦ Сєргія Романова визнано екстремістськими

    Лінгвістична експертиза виявила ознаки екстремізму в п’яти відеороликах, у яких фігурує відлучений від церкви, позбавлений сану екссхиігумен Російської православної церкви Сєргій Романов, якого було засуджено до 3,5 років позбавлення волі за схиляння до самогубства, порушення права на свободу совісті та віросповідання та самоуправство.

    Окрім скандального священнослужителя, у вказаній справі підозрюваним є його неофіційний прессекретар Всеволод Могучєв.

    “Згідно з висуненим обвинуваченням, проведена лінгвістична експертиза, де експерт-лінгвіст сказав, що ролики носять екстремістський характер”, – цитує “Credo press” слова адвоката Міхаіла Толмачьова, який у суді захищає інтереси Романова.

    Водночас, сторона захисту вважає, що лінгвістична експертиза не повна і до процедури необхідно залучити релігієзнавця.

    На момент публікації відомо, що експертиза щодо шостого відеоролика ще триває.

    Нагадаємо, Сєргій Романов був духівником Середньоуральського монастиря РПЦ в Свердловській області РФ. Влітку 2020 року його позбавили сану за “порушення священничої обітниці, ряду апостольських правил і церковних канонів”. Восени того ж року його було відлучено від церкви, після чого він продовжив фактично утримувати під власним контролем вказаний вище монастир.

    В грудні 2020 року бунтівного священнослужителя було затримано. У серпні 2021 року Ізмайлівський суд міста Москва розпочав розгляд по суті кримінальної справи, порушеної проти колишнього священнослужителя РПЦ, екс-схиігумена Сєргія Романова.

    Йому було пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених пунктами “в”, “ж” ч. 3 ст. 110.1, ч. 3 ст. 148, ч. 1 ст. 330 Кримінального кодексу РФ (схиляння до самогубства, порушення права на свободу совісті та віросповідання, самоуправство).

    Наприкінці вересня 2021 року до обвинувачень було додано ще один пункт – п. “в” ч.2 ст. 282 Кримінального кодексу РФ, а саме, розпалювання ворожнечі за допомогою інтернету. По вказаному пункту слідство триває й по сьогодні.

    За всіма висунутими обвинуваченнями Сєргій Романов своєї провини не визнав і заявив, що кримінальне переслідування пов’язане з непорозумінням, що виникли у нього з верхівкою РПЦ.

    30 листопада 2021 року Романова було засужено до позбавлення волі. Суд призначив йому 3 роки та 6 місяців перебування у колонії загального режиму.

    Найсвіжіше

    Популярне