П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл (Гундяєв) визнав, що кількість вірян РПЦ у Москві скоротилась на третину

    Очільник Російської православної церкви Моспатрірах Кіріл (Гундяєв) заявив про суттєве скорочення кількості парафіян московських церков починаючи з весни минулого року, коли розпочалась пандемія.

    “Дослідження показало, що у порівнянні з 2019 роком число парафіян, що знизилось у двадцятому році на 32%, залишилось в двадцять першому році на тому ж невисокому рівні, а в літні місяці їх число ще більше зменшилось”, – цитує “Интерфакс” промову Моспатріарха під час щорічних єпархіальних зборів міста Москва.

    Очільник РПЦ назвав декілька причин, які, на його думку, призвели до такого трагічного падіння кількості вірян Російської Церкви. Серед таких він виокремив зростання смертності, побоювання за власне здоров’я, дотримання соціальної дистанції, обмеження, введені для людей похилого віку, а також “втрату доброго навичку ходити на богослужіння щосуботи та щонеділі”.

    На думку Моспатріарха Кіріла (Гундяєва), така ситуація покладає ще більшу пастирську відповідальність за кожного, хто приходить до храму.

    Принагідно нагадаємо, пастирська відповідальність у виконанні духовенства РПЦ проявляється по-різному. Зокрема восени 2021 року єромонаха РПЦ Климента (Корабльова) засудили до 13 років колонії за педофілію і схиляння неповнолітніх до вживання алкоголю. 24 грудня клірику Моспатріархату Ніколаю Стрємскому буде оголошено вирок за результатами розгляду судом справи про педофілію. А 22 грудня стало відомо, що священник Ростовської-на-Дону єпархії РПЦ Сєргій Лисенко також підозрюється у вчиненні злочинів проти статевої недоторканності дітей.

    Найсвіжіше

    Популярне