Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Львівська облрада просить президента перейменувати Росію на Московію

    У вівторок, 21 грудня, під час сесійного засідання Львівської обласної ради депутати підтримали звернення до представників центральної влади, в якому запропонували надалі на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у ЗМІ на території України використовувати назву «Московія» замість «Росія» та «Російська Федерація», а щодо громадян РФ відповідно вживати «московити».

    Про це повідомляє сайт Львівської обласної ради.

    Пропонується змінити назви географічних об’єктів, що знаходяться на території України, а також географічних об’єктів інших країн світу, які використовуються в Україні, підлягають обліку та державній реєстрації.

    Крім цього, львівські депутати заявили, що протягом останніх декілька сотень років наш північно-східний сусід, який постійно зазіхає на нашу територію, неправомірно користується вкраденою державною та географічною назвою «Росія».

    «300 років тому, після низки перемог над Швецією і укладення Ніштадського мирного договору, 22 жовтня 1721-го Петро I перейменував Московське царство на Росію, а себе проголосив імператором. На картах і атласах XV, XVI і навіть XVIII століття не відображено країни як Росія, лише як Московія. Московська держава повсюдно іменувалася як Московія, Московитія, а іноді навіть Тартарія», – підкреслюється в зверненні депутатів.

    «Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Президента України та Верховної Ради України з вимогою відновити історичну справедливість і надалі використовувати назву Московія замість Росія та Російська Федерація на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у ЗМІ на території України, а щодо громадян РФ відповідно вживати «московити», – йдеться у зверненні Львівської обласної ради.

    Читайте також: Україна — не Росія, а Московія — не Русь: Як північний сусід століттями крав Українську історію. 

    Найсвіжіше

    Популярне