Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Конституційний Суд України ухвалив рішення про законність заборони трансляції фільмів і передач країни-агресора

    Велика палата Конституційного Суду України 21 грудня 2021 року ухвалила рішення за поданням 47 народних депутатів про законність заборони показу фільмів і передач із акторами, які становлять загрозу національній безпеці.

    Про це інформує “Суспільне” з посиланням на повідомлення пресслужби КСУ.

    Відомо, що низка народних депутатів фракції “Опозиційний блок” та їхні позафракційні колеги намагались оскаржити положення законів “Про телебачення і радіомовлення” і “Про кінематографію”, які забороняють використання й трансляцію в Україні фільмів і передач, в яких бере участь людина з переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці.

    Також народні обранці, які мають лояльне ставлення до країни-агресора – Російської Федерації – вимагали перегляду положень, що стосуються заборони на трансляцію фільмів, створених на території РФ після 1 січня 2014 року, зокрема тих, що популяризують її органи влади.

    Вказані положення Конституційний Суд України “визнав такими, що відповідають Конституції України”. Повний текст рішення КСУ буде оприлюднено протягом найближчих днів.

    Поправки до законів “Про телебачення і радіомовлення” і “Про кінематографію”, які набули чинності в червні 2015 року і викликали невдоволення проросійських політиків України, забороняють наступне:

    • показ в Україні фільмів чи телепередач, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації) чи окупації території України, вироблених після 1 серпня 1991 року;
    • трансляцію будь-яких фільмів, вироблених у Російській Федерації після 1 січня 2014 року;
    • трансляцію фільмів і телепередач, учасники яких є в переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Цей перелік складає Міністерство культури та інформаційної політики за зверненнями Ради національної безпеки і оборони, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

    Найсвіжіше

    Популярне