Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Цікаво знати: У США існує церква збудована на знак вшанування жертв Голодомору

    Церква-пам’ятник св. Андрія — катедральний собор Української православної церкви у США та її головний символ, а також архітектурна домінанта українського меморіального комплексу (цвинтаря св.Андрія) в містечку Саут-Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі, який називають Українським Єрусалимом або пантеоном. Церква збудована на знак вшанування жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні і тих, хто віддав своє життя за свободу та справедливість.

    Про це нагадує Diaspora.ua.

    Будівництво церкви почалося у 1955 році на пожертви вірян-українців поряд з ініціативи митрополита Мстислава (Скрипника) і митрополита Івана (Теодоровича). Автор проєкту – архітектор з Канади Юрій Кодак. Іконостас та мозаїки над вхідними дверима ззовні виконав художник Петро Холодний (молодший), мозаїку св.Ольги – Михайло Михалевич. За десять років роботи були завершені і 10 жовтня 1965 року церкву освятили.

    Оскільки церква є частиною українського пантеону (цвинтаря), то у її підземеллі розташований Мавзолей святого Воскресіння, в центрі якого — склеп патріарха Мстислава (Скрипника) та присвячений йому невеликий музей. Довкола центральної частини розташовано ще 276 склепів для поховання українців Америки, які зробили значний вклад у життя церкви і суспільства. На цвинтарі біля церкви святого Андрія є могила ідеолога українського інтегрального націоналізму Дмитра Донцова.

    Нагадаємо, у храмове свято Андрія дипломати відвідали собор УПЦ США. Також архієпископ Даниїл передав духовенству ПЦУ на Донбасі богослужбове начиння.

    Найсвіжіше

    Популярне