Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Хор парафії ПЦУ з Луцька “Кредо” став лауреатом премії проєкту “Співає Поділля Леонтовича”

    Хоровий колектив “Кредо” луцької парафії Холмської ікони Божої Матері Православної церкви України відзначено премією в проєкті “Співає Поділля Леонтовича”. Про це інформує офіційний сайт Волинської єпархії ПЦУ.

    Прослуховування учасників відбулось у Вінницькому коледжі культури і мистецтв ім. Миколи Леонтовича на честь чергової річниці від дня народження видатного композитора. Голова журі – Юлія Ткач, член Всеукраїнської музичної спілки, художній керівник та головний диригент Академічної хорової капели Українського радіо. Луцькі співці здобули перемогу в номінації “Аматорські хорові колективи”.

    За повідомленням художнього керівника й регента Катерини Токало, лучани виступили з трьома творами Леонтовича: “Херувимська” (обихідна), “Ой на річці на Йордані”, “Гей у світлиці”. Крім цього, за умовами конкурсу, представили відеоролики з концертних виступів хору “Кредо” за творами цього композитора та інші цікаві матеріали про колектив.

    Опісля відбулося вручення щорічної премії ім. М. Леонтовича, заснованої 2017 року. Її присуджують за визначні заслуги в розвитку музичного і хорового мистецтва. Починаючи з цього року претендувати на премію можуть аматорські та хорові колективи мистецьких навчальних закладів.

    Нагадаємо, Леонтович Микола Дмитрович – український композитор, хоровий диригент, піаніст, педагог, збирач музичного фольклору, громадський діяч. Автор широковідомих хорових обробок українських народних пісень “Щедрик”, “Дударик”, “Козака несуть”, “Ой з-за гори кам’яної” та інших.

    Mykola leontovych.jpg
    Микола Леонтович. Фото взято з uk.wikipedia.org

    Його різдвяна колядка “Щедрик” перекладена багатьма мовами і відома у англомовному світі як “Carol of the Bells”.

    Найсвіжіше

    Популярне