Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    “Яйце чужого”: Кримчани висміяли новий пам’ятник канонізованій родині імператора Ніколая ІІ “Кривавого”

    Російська окупаційна адміністрація окупованого Криму шокувала мешканців та гостей селища Лівадії дивним пам’ятником, на якому зображені канонізовані Російською православною церквою члени родини імператора Ніколая ІІ “Кривавого”.

    Композиція “шедевру”, який розмістили неподалік пам’ятника главам держав антигітлерівської коаліції, являє собою масивні крила, які ніби охоплюють царську родину. Однак майстерність виконання і сам сюжет викликав немало здивування серед користувачів мережі. Новостворену пам’ятку вже встигли порівняти з потворним пам’ятником “Альонка”.

    Реакцію кримчан у соцмережах дослідило видання “Obzor.io”.

    “Росія вже була нажахана “Альонкою”. Ялта тепер також має щось подібне. Телефон відмовлявся робити кадр – лякався і засвічував”, – написала одна з дописувачок.

    Аналогічну позицію висловила й інша кримчанка, яка назвала пам’ятник яйцем чужого з покійниками всередині: “Малось на увазі можливо якесь родове гніздо, крила орла, які захищають династію, але виглядає моторошно, як яйце чужого, і самі обличчя позбавлені емоцій”, – пише вона.

    “Не зрозумію, це що народження чужих?”, “Скульптора, як бачимо, поцілував уві сні сам сатана”, “Жах, як нібито Ніколашка з пекла за нами прийшов помститись”, – ось лише короткий перелік коментарів кримчан, які змогли помилуватись шедевральним пам’ятником російської православно-патріотичної пропаганди.

    Нагадаємо, шанований і канонізований в Росії Ніколай ІІ Романов “Кривавий” був схильний до містики, легко підпадав під вплив усіляких шахраїв, на кшталт відомого авантюриста-чаклуна Григорія Распутіна. Імператор зробив ставку на жандармський репресивний апарат, політичні провокації та репресії. Це був період створення проурядових “чорносотенних” організацій та провокації єврейських погромів.

    14 травня 1896 року Ніколай ІІ був коронований в Успенському соборі Московського кремля. На честь цієї події були організовані урочистості, а також запланована роздача продуктових пайків для простого люду. Під час тисняви за офіційними даними, загинуло близько 1400 чоловік, проте в реальності жертв було значно більше.

    Не зважаючи на прохання скасувати святкування, Ніколай ІІ поїхав на бал, який відкривав разом з графинею Монтебелло. За свою поведінку його стали називати “Кривавий”.

    Підтвердив своє прізвисько останній цар Росії під час подій “кривавої неділі” – трагедії 9 січня (за старим стилем, 22 січня за новим) 1905 року у Санкт-Петербурзі. У цей день була розстріляна кількатисячна мирна демонстрація робітників, що йшли до імператорських палат з наміром вручити петицію з проханням поліпшити умови життя.

    Найсвіжіше

    Популярне