Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    МЗС України анонсувало культурно-мистецьку кампанію “Щедрик: магія Різдва” (“Shchedryk: celebrating Christmas magic”)

    105 років тому в Києві вперше пролунав Щедрик – українська мелодія, яка стала символом різдвяних свят у всьому світі. Щедрик став інструментом української дипломатії тих часів і звучав у кращих концертних залах Чехословаччини, Австрії, Швейцарії, Франції, Бельгії, Нідерландів, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Іспанії.

    Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті Міністерства закордонних справ України.

    Наступного року виповнюється 100 років з моменту, коли Щедрик з шаленим успіхом виконали на сцені Карнеґі Гол у Нью Йорку. Після цього світове турне мелодії продовжилось у Мексиці, Бразилії, Аргентині, Уругваї, Кубі та Канаді.

    З нагоди цих дат МЗС України разом з партнерами запускає масштабну кампанію “Щедрик: магія Різдва”. Вона, як і український Щедрик, розпочнеться у Києві, щоб наступного року почати подорож світом. Вже запланована реалізація кампанії у США у 2022 році.

    В українському зовнішньополітичному відомстві анонсують, що цьогоріч у Києві відбудуться такі заходи:

    • 18 грудня (початок о 18:00) – концерт на Михайлівській площі, під час якого прозвучить як мелодія “Щедрика”, так і інші українські різдвяні колядки та пісні у виконанні відомих українських співаків, знаних хорів та оркестрів.
    • 18 (20:00-23:00), 19 (17:00-23:00) та 24-25 грудня  (17:00-23:00) – відеомапінг з історією  Щедрика. В яскравій 2D та 3D анімації на будівлі Дипломатичної академії України (Михайлівська площа) будуть представлені чотири історичні етапи Щедрика: язичницький період й український контекст пісні, європейський, американський період та сучасність.
    • 12-16 січня (12:00-19:00) – мультимедійна інсталяція в Довженко-Центрі (вул. Васильківська, 1, м. Голосіївська). Мовою сучасного мистецтва, через використання звуку, проєкцій, анімацій, кінетичних об`єктів, глядачам буде показана історія музичної композиції «Щедрик», точки її перетину з історією України та світовою культурою.

    В МЗС України повідомляють, що вхід на всі події буде вільним. Єдина вимога до громадян – дотримання чинних карантинних вимог.

    Найсвіжіше

    Популярне