Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    В РПЦ звинуватили міністра оборони Росії Сєргєя Шойгу в образі почуттів віруючих

    Відомий клірик Російської православної церкви єромонах Іоанн (Курмояров) поскаржився до Слідчого комітету Російської Федерації, МВС, Федеральної служби безпеки та прокуратури РФ на дії чинного міністра оборони Росії Сєргєя Шойгу і вимагає порушити кримінальну справу у відношенні керівника оборонного відомства.

    У своїй скарзі, представник духовенства обвинувачує Шойгу в тому, що за його керівництва у храмі на честь Воскресіння Христового – головному храмі Збройних сил РФ – з’явились фрески з комуністичною символікою та совєтськими солдатами. Такі дії священник трактує як образу почуттів віруючих та вандалізм.

    “Особисто мене образили фрески, які знаходяться в храмі Збройних сил РФ. Я вважаю, на це потрібно звернути увагу. Душа болить, коли такі високопоставлені люди вчиняють наругу над нашою вірою. Мені болить, що наша віра і Церква перетворюються на махрове язичництво”, – цитує слова єромонаха Іоанна (Курмоярова) “Znak”.

    Священник переконаний, що комуністичні символи ображають почуття більшості вірян і є наругою над релігійним об’єктом. Окрім цього, він посилається на петицію власного авторства, яку він адресував Сєргєю Шойгу, і яку вже підписали понад 150 росіян.

    Своєю чергою, у Міноборони РФ відповіли клірику РПЦ, що зображення не містять ніякого образливого змісту, а вся мозаїка була узгоджена з Московською патріархією. Та єромонах назвав таку відповідь “верхом цинізму”.

    “Зображення більшовиків, співробітників НКВС та красноармійців всі без винятку зроблені у негативному контексті, дані персонажі зображені у якості гонителів християн, а не героїв, які заслуговують на поклоніння в православному храмі”, – зазначив він.

    При цьому, священнослужитель запевняє, що такі зображення створюють підґрунтя для напруги у суспільстві, сприяють посиленню ворожнечі між людьми з різними переконаннями. А чиновники Міноборони, на його думку, використали своє службове становище у злочинних цілях.

    На підставі всього сказаного, єромонах РПЦ Іоанн (Курмояров) просить російських правоохоронців провести перевірку дій очільника Міністерства оборони РФ та порушити проти Сєргєя Шойгу кримінальну справу.

    Єромонах Іоан Курмояров Фото взято з religionpravda.com.ua

    Нагадаємо, єромонах Іоанн (Курмояров) потрапив у немилість архієреїв РПЦ після того, як опублікував допис у соцмережі, у якому висловив негативну точку зору стосовно храму Воскресіння Христового – головного храму Міністерства оборони РФ. Він зауважив, що у цьому новому храмі не буде своєї громади, це буде не храм, а “язичницьке капище”.

    “Поява такого храму Міноборони – це яскравий приклад того, що зближення церкви і держави лише посилюється”, – вважає він. За такий коментар, у червні 2020 року Курмоярова заборонили в служінні терміном на два місяці та звільнили з семінарії, де він викладав богослів’я.

    Через деякий час, з нього зняли заборону на звершення богослужінь, але на викладацькій посаді не поновили.

    У березні 2021 року “Асоціація православних експертів” РПЦ звернулась до ФСБ Росії з проханням перевірити єромонаха Іоанна (Курмоярова) на предмет зв’язків з СБУ.

    Найсвіжіше

    Популярне