Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Мерія Ростова ініціювала суд, після чого проігнорувала засідання: РПЦ внаслідок курйозу отримала право на будівництво нового храму

    Адміністрація російського міста Ростов видала дозволила Російській православній церкві будівництво двоповерхового храму у парку Собіно. Будівля має замінити тимчасову церкву, яка знаходиться в рекреаційній зоні.

    Таким видався фінал фантастичної історії про те, як російська влада дивним чином посприяла Моспатріархату розшири власні майнові та земельні володіння.

    Як інформує “1Rnd”, земельна ділянка, на якій буде стояти майбутній храм, відноситься до парків, скверів та інших об’єктів рекреації. Станом на 2017 рік, будівництво культових споруд на такій землі в принципі була незаконною.

    Однак, спершу були змінені положення нормативно-правових актів, і заборона на будівництво культових споруд у парковій зоні Ростова була знята. Головна вимога – щоб будівля не перевищувала два поверхи і займала не більше 60% площі ділянки.

    А у 2018 році департамент майново-земельних зносин Ростова “намагався” через суд відібрати земельну ділянку в РПЦ, посилаючись на те, що парк Собіно є муніципальною територією. Однак щойно суд призначив слухання у справі, представники міської влади проігнорували його, внаслідок чого судом були задоволені інтереси РПЦ.

    Далі Моспатріархат вже досить легко легалізував тимчасову церкву у парку Собіно і у грудні 2021 року отримав право на будівництво постійного двоповерхового храму.

    Згідно з дозвільною документацією, міський департамент архітектури та містобудування надав право парафії храму Ікони Божої Матері “Донская” побудувати церкву у вказаній парковій зоні. Площа споруди не має перевищувати 243,8 квадратних метра і повинна мати не більше двох поверхів. Дозвіл діятиме до липня 2023 року. Проєкт храму вже готовий.

    Такой храм хотят построить в парке Собино, Фото - архив публикаций 1rnd.ru
    Проєкт храму РПЦ у ростовському парку Собіно. Фото: “1Rnd”

    Таким чином міська влада Ростова, хоч і зобразила зацікавленість у збереженні муніципального майна, сама фактично прискорила процес заволодіння територією парку Російською православною церквою.

    Коротко нагадаємо, в Росії РПЦ дедалі активніше веде боротьбу за володіння об’єктами нерухомості. Зокрема, у Санкт-Петербурзі після того, як у власності Моспатріархату опинились кілька будівель Олександро-Невської лаври, представники духовенства висловили думку, що РПЦ має стати розпорядником всього Монастирського острову, на якому розташована лавра.

    Своєю чергою, в Рязані триває боротьба місцевих мешканців з єпархією РПЦ, яка зазіхнула на будівлю місцевої школи №6. Схожа ситуація у Новосибірську, де містяни провели акцію протесту проти будівництва нового храму РПЦ на місці спортивного майданчику. Разом з дорослими у мітингу взяли участь діти. А в Калінінграді (історичне німецьке/прусське місто Кьонігсберг) РПЦ, разом з ФСБ та підприємством “Роскосмосу”, перешкоджає передачі у власність міста лісопаркової зони “Суздальський ліс”.

    Найсвіжіше

    Популярне