Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Додадуть світлозвукові ефекти. У Нотр-Дамі планують «осучаснити інтер’єри»

    У Парижі знову почались суперечки з приводу реставрації Нотр-Даму після пожежі в 2019 році. Цього разу приводом стали плани надання «інтер’єру туристичного стилю», пише Dezeen.

    Згідно з повідомленням Daily Telegraph, сповідальні, вівтарі та класичні скульптури замінять фресками сучасного мистецтва та новими світловими та звуковими ефектами, покликаними створити «емоційні простори».

    Згідно з пропозиціями, відвідувачів будуть вести «стежкою відкриттів» через тематичні каплиці з акцентом на Африку та Азію. Писання транслюватимуться на стіни різними мовами, включаючи китайську. Одне зі святилищ буде присвячене охороні навколишнього середовища.

    Моріс Кюло, паризький архітектор і критик, порівняв можливі інтер’єри з тематичним парком Disneyland.

    «Те, що вони пропонують зробити із собором Паризької Богоматері, ніколи не буде зроблено з Вестмінстерським абатством чи собором Святого Петра у Римі. Це свого роду тематичний парк, дуже дитячий і тривіальний з огляду на велич цього місця», – заявив архітектор.

    На кафедрі середньовічної історії Пізанського університету пропонують лише «провести реставрацію, а не вибирати рішення, які можуть змінити архітектурний план або довільно модернізувати будівлю».

    Пропоновані зміни стосуються переважно тих частин собору, які відносно вціліли після пожежі. Пошкоджені елементи досі мають бути відновлені в оригінальному вигляді.

    Раніше конфлікт стався через вирубку 200-літніх дубів для відновлення Нотр-Даму. Дерева зрізали в колишньому королівському лісі Берсе.

    Найсвіжіше

    Популярне