Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Львові затримано провокаторів, які, виконуючи завдання Кремля, паплюжили польський військовий меморіал

    25 листопада 2021 року українські правоохоронці затримали у Львові двох вандалів, які спаплюжили польський військовий меморіал, що є частиною Личаківського кладовища і відомий під назвою “Цвинтар орлят”. Ще одному учаснику провокації вдалося втекти.

    Про це інформує “Zaxid.net”.

    Відомо, що провокатори встигли зіпсувати частину меморіалу стилізованими малюнками синьо-жовтого і чорно-червоного прапорів та написами “Ляхи” і “За Степана Бендер” (через “е”).

    Затриманими виявились уродженці Донеччини, які приїхали до Львова з Краматорська. В Службі безпеки України обґрунтовано припускають, що провокатори діяли за інструкціями російських спецслужб з метою спровокувати погіршення українсько-польських стосунків.

    Зловмисники вже надали попередні свідчення. За їхніми словами, за провокацію їм пообіцяли заплатити, проте хто і скільки – нібито не знають, бо домовлявся із замовником їхній товариш, якому вдалося втекти. Відразу після виконання завдання провокатори мали терміново виїхати з міста.

    Як повідомляють правоохоронці, вік затриманих – 43 і 49 років.

    Інцидент у Львові відбувся на тлі схожої провокації у польському Кракові. Там 6 листопада невідомий розмалював у кольори прапора України пам’ятник лідеру Другої Речі Посполитої Юзефу Пілсудському.

    15 листопада 2021 року польська поліція повідомила про затримання винуватця вандалізму – ним виявився громадянин України. Поліції українець пояснив, що “отримав завдання спаплюжити пам’ятник Юзефу Пілсудському до 11 листопада, тобто до Дня Незалежності Польщі”. Від кого він отримав таке завдання – поліція наразі не повідомила. Ще один українець, який також брав участь у цій провокації втік і перебуває у розшуку.

    Найсвіжіше

    Популярне