Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Російському шаману-політв’язню Габишеву виповнилося 53 роки

    22 листопада виповнилося 53 роки російському політв’язню, шаману Алєксандру Габишеву. Він перебуває на примусовому лікуванні у новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу.

    Юрист і правозахисник Алєксєй Прянішніков відвідав Габишева у лікарні в день його народження і розповів про враження на своєму телеграм-каналі: “Вийшов зі святкового побачення з Алєксандром Габишевим. Двічі міцно обнялися, багато жартували. Передав йому подарунок від друга — книгу з підписом Алєксандра Невзорова: “Я ваш друг!” З днем ​​народження”.

    За словами Прянішнікова, Алєксандр Габишев бадьорий, на позитиві, передає всім привіт і дякує за підтримку та сотні листів та посилок, він відчуває підтримку та щиро їй радіє.

    “Пише дуже багато листів, намагається відповідати всім, отже, наскільки можна, просить надсилати у листах конверти, обклеєні марками. Багато читає, лікарняна бібліотека ним прочитана. Зазначає, що, як не дивно, лікарняний режим дає відчуття швидкого перебігу часу. Але найголовніша віддушина це листи та книги. Ні на що і ні на кого не скаржиться (втім, як завжди). Лікар характеризує Алєксандра дуже позитивно, що вселяє обережну надію на перспективи суду щодо продовження лікування, але про це рано. Суд відбудеться у січні 2022 року, також чекаємо на касацію у Владивостоці”, – пише правозахисник.

    Алєксєй Прянішніков підтримує постійний контакт із лікарем Габишева, уточнюючи, що враження від спілкування у нього позитивне. Після карантину Габишева помістили до двомісної палати із земляком із Якутії, стосунки у них рівні. Габишеву приходить багато посилок і він ділиться продуктами з іншими пацієнтами. Прянішніков готував касаційну скаргу на рішення суду про примусове лікування Габишева, розгляд якої очікується у касаційному суді у Владивостоці.

    Ситуація з Алєксандром Габишевим показова в частині того, як влада жорстоким переслідуванням будь-якого інакомислення сприяє героїзації і навіть міфологізації порівняно невинних опонентів. Забобони тих, хто на публіку показово вірить у бога, викликала б сміх — якби за нею не йшли вчинки, що викликають жах і гнів.

    Найсвіжіше

    Популярне