П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    За два тижні жодної реакції: РПЦвУ вважає нормою негідну поведінику Павла (Лебідя)

    Минуло два тижні після того, як намісник Києво-Печерської лаври митрополит РПЦвУ Павло (Лебідь) накинувся на журналіста, що знімав пожежу. Попри те, що правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом перешкоджання служителя Московського патріархату роботі журналіста під час висвітлення пожежі у Києво-Печерській лаврі, у самій РПЦвУ не збираються карати «зірку» цього інциденту.

    Саме митрополит Павло просив інших монахів дати журналісту «по голові», не віддавати телефон та стерти всі відео. Пізніше, коли він коментував пожежу в Лаврі, то ніяким чином не вибачився за свої дії.

    Схоже, що для РПЦ в Україні така поведінка єпископа є цілком нормальною і відповідною до священного сану, і Павлу ніхто нічого не зробить. Навіть без реакції і покарання з боку РПЦвУ, для простих вірян мало б бути очевидно, що не може людина, яка одягнула на себе рясу і хрест з панагією, закликати до насильства. Так само, не може «пастир» пасти духовних овець і закликати їх до покаяння, якщо сам не знає, як каятись за свої вчинки.

    В той час, як в ПЦУ дії єпископа Адріана (Кулика) будуть розглядатись на Синоді — в РПЦвУ просто проігнорували і замовчали скандал із Павлом (Лебідем). Там вдали, що жодних агресивних дій і закликів до насильства з боку священнослужителя не було. Хоча, є ймовірність, що митрополита Павла не рухають через його високе становище в РПЦвУ. Він все ж таки намісник Києво-Печерської лаври через яку проходять тисячі туристів щодня, а значить- крутяться великі фінансові потоки. З усім тим, це жодним чином не виправдовує його заклику до насильства і перешкоджанню журналістській діяльності.

    Це вже не перший випадок, коли митрополит Павло так зухвало поводиться. У минулому він просив журналіста купити собі «нормальне взуття». Також він відзначився «прокляттям» і своєю коронною фразою «до вечора помрете всі». Під час коронавірусу єрарх РПЦвУ Павло закликав обійматись, а нещодавно взагалі запевняв, що не буде приймати вакцину, а продукти на ринках і річки хтось «отруює».

    Крім побутових конфліктів і проклять, намісник лаври закликав до братання з країною-агресором – Російською Федерацією. На «XVIII Міжнародному фестивалі православного кіно „Покров“» єрарх РПЦвУ Павло (Лебідь) наголосив на необхідності єдності із Росією: «Ми нероздільні і нам нема чого ділити. У нас одна історія, один покров Божої Матері, у нас повинно бути все одно. Ми не повинні ділити Бога, ми не повинні ділити історію, ми повинні бачити один в одному брата, образ Христа».

    Найсвіжіше

    Популярне