П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія є головною перешкодою на шляху до мирного врегулювання збройного конфлікту в Україні, – тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ

    Російська Федерація є головною перешкодою в мирному врегулюванні розпочатого Москвою збройного конфлікту на сході України.

    Про це заявила тимчасово повірена у справах Сполучених Штатів Америки при Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) Кортні Острієн під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер 11 листопада у Відні, передає “Укрінформ”.

    “Військова активність Росії в Україні та навколо неї, разом із дедалі більш ворожою риторикою Кремля протягом попередніх місяців, є необґрунтованими та небезпечно провокаційними. Головна перешкода миру – Росія. Це – конфлікт, який розпочала Росія, і зараз вона несе повну відповідальність за його завершення”, – заявила Острієн.

    Представниця американського дипломатичного корпусу нагадала, що російська агресія в Україні, яка триває вже восьмий рік, вже призвела до понад 13 тис. смертей, десятків тисяч поранених, переселенні близько 1,6 мільйона людей і завданні величезної шкоди критичній цивільній інфраструктурі.

    “Ми закликаємо Росію припинити свою агресію, дотримуватися режиму припинення вогню, виконувати свої Мінські зобов’язання та вивести свої сили з суверенної території України”, – рішуче заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ.

    Представниця Вашингтону закликала Росію дозволити Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ виконувати свій мандаті здійснювати моніторинг на всій території України, включаючи на контрольованій Росією території на Сході та в окупованому Росією Криму.

    “Ми закликаємо Росію взяти конструктивну участь у Тристоронній контактній групі та відкрити всі КПВВ уздовж лінії зіткнення, щоб забезпечити вільне пересування цивільного населення”, – додала Острієн.

    Нагадаємо, у жовтні 2021 року посольство США в Україні, коментуючи підсумки перемовин заступниці держсекретаря Сполучених Штатів Вікторії Нуланд та заступника глави адміністрації президента РФ Дмітрія Козака, також цілковито покладало провину за розв’язання конфлікту на території України на Москву.

    Найсвіжіше

    Популярне