Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ відкрила перший храм у Нагірному Карабаху з незрозумілою єпархіальною приналежністю

    10 листопада 2021 року Російська православна церква повідомила про відкриття першого храму Московського патріархату в Нагірному Карабаху – на території, що перебуває під контролем Вірменії.

    “Credo press” з посиланням на російські ЗМІ інформує, що культова споруда розташована у російському військовому містечку під Степанакертом, а у церемонії її відкриття взяли участь заступник командувача військами Південного воєнного округу Рустам Мурадов і командувач, так званого, російського миротворчого контингенту в Нагірному Карабаху Геннадій Анашкін.

    Примітно, що єпархіальна приналежність новозведеного храму на честь Різдва Христового російськими ЗМІ не уточнюється. Територіально його можуть включити або до складу Бакинської єпархії РПЦ (Азербайджан), або до складу новоствореної Єреванської єпархії (Вірменія).

    Хоча Росія дипломатично визнає Карабах територією Азербайджану, практично її, так званий, миротворчий контингент забезпечує збереження вірменського контролю над тією територією регіону, що не опинилась під контролем Баку в результаті бойових дій у вересні-жовтні 2020 року.

    Більш того, не варто забувати, що Бакинська єпархія РПЦ, не зважаючи на власну приналежність до Московського патріархату, успішно протидіяла російській пропаганді і цілковито підтримувала дії азербайджанської влади у Нагірному Карабаху.

    Відомо, що російські пропагандисти та окремі представники РПЦ намагались надати “релігійного” забарвлення азербайджано-вірменському конфлікту.

    У той час, коли православні росіяни та інші мешканці Арцаху (вірменська назва Нагірного Карабаху) звертались з відкритими листами до Владіміра Путіна із закликом не допустити знищення православних християн армією Азербайджану, а член Синодальної богослужбової комісії РПЦ протодиякон Владімір Васілік закликав Кремль підтримати Вірменію у конфлікті в Нагірному Карабаху, архієпископ Бакинський Алєксандр (Іщєін) сміливо поставив підпис під колективним зверненням релігійних організацій Азербайджану в адресу глави держави Ільхама Алієва, у якому була висловлена підтримка дій влади у Нагірному Карабаху.

    На додачу, з благословення архієпископа Алєксандра (Іщєіна), протоєрей Константін Помінов заявив у ЗМІ, що Вірменія та інші пропагандисти марно намагаються описати війну, як антихристиянську. Він засвідчив, що християни Азербайджану вільно сповідують свою релігію. Поряд з тим, жодних зазіхань на територію Вірменії немає, як і немає загроз вірменському народові.

    Однак в Москві запам’ятали той факт, що духовенство Бакинської єпархії пішло в розріз кремлівській пропаганді. Поряд з цим, Росія логічно прагне зберегти і примножити власний вплив на регіон. Тож можна припустити, що новозведений храм РПЦ, швидше за все, буде належати до Єреванської єпархії.

    Найсвіжіше

    Популярне