Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Недобір антивакцинаторів під ВРУ компенсували проплаченими мітингарями, – ексзаступник голови СБУ

    Ексзаступник голови СБУ Віктор Ягун розповів деталі антивакцинаторського мітингу, який пройшов під ВРУ 3 листопада і який підтримала РПЦвУ. У той день в Україні від коронавірусу померло 720 людей.

    За даними LIGA.net, активно православних РПЦвУ та реальних антивакцинаторів умовляли прийти та підвозили на акцію безкоштовно. А недобір компенсували «платниками», — розповідає Віктор Ягун.

    Цю інформацію підтверджує і заступник голови Комітету з національної безпеки Мар’яна Безугла, яка звинуватила мирян РПЦвУ в організації акції проти вакцинації у Києві. Вона також уточнила що акцію підтримала ГО РПЦвУ «Миряни».

    «Для проведення акції проти вакцинації відбувався набір через телеграм-групи за грошову винагороду розміром від 120 до 500 (і більше) гривень. Один із тих, хто набирав людей на акцію: Карпичко В’ячеслав… Представники ГО Миряни, яка афілійована з УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.), директор Василь Макаровський, представник (РПЦвУ, – ред.) єпископ Васильківський Миколай, один із організаторів – Куценко”, – сказала Безугла.

    Раніше Сергій Куценко вже виступав як організатор мітингу проти патріарха Варфоломія (11 грудня 2020 року). Він був «тисячником», який плідно співпрацював з проросійським політиком Вадимом Рабіновичем з ОПЗЖ.

    Скріншоти переписки платних мітингів. Джерело: Ліга. нет
    Скріншоти переписки платних мітингів. Джерело: Ліга. нет

    Вище в групі можна зустріти такі повідомлення:

    «На завтра на 10:30 у Василькові 10 осіб. Форма одягу: чорні штани та темна курточка. Зайнятість три-чотири години. Оплата 700 грн»

    «Потрібно зараз кілька хлопців, 9:30 максимум до обіду. Територіально Кардачі. 350-400 на людину, не малолітки, не дрібні. 18+. Мітинг»

    «Завтра, 23.09 є мітинг. Зустрічаємось біля виходу з метро Арсенальна о 8:40 ранку. Працюємо дві години, оплата 200 грн».

    За даними РНБО, кампанію проти вакцинації в Україні запустила Росія. Телеграм-канали, через які розповсюджуються фейки на цю тему, у раді пов’язують із Росією. У великому звіті РНБО також йдеться про те, що істотну роль у поширенні ідей антивакцинаторства відіграє «одна з церков» — йдеться саме про УПЦ МП.

    Самі мітингарі проти вакцинації не приховували своїх дружніх стосунків із Росією, попори те що остання воює з Україною та окупувала Крим і ОРДЛО, вбиваючи десятки тисяч українців. Лідерка організації STOP Fake Pandemic із Черкас Олена Фаіст заявила, що Україні потрібно «дружити» з Росією і її присилають гроші з РФ: «Хочу передати братам-слов’янам привіт. Мені пересилали гроші навіть із Росії»:

    Раніше, 19 жовтня, в центрі столиці під будівлею Верховної Ради відбувся церковний мітинг вірян і священників РПЦвУ проти вакцинації від коронавірусу. Участь у мітингу проти вакцинації брав священник РПЦ із Почаєва.

    Також президент Грузії поклала на Церкву частину провини за низькі темпи вакцинації.

    Найсвіжіше

    Популярне