П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Невігластво і незнання закону: В РПЦвУ безпідставно заявляють про дискримінацію через вакцинацію

    Представники Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП) продовжують брати участь в операції Кремля з погіршення епідеміологічної ситуації в Україні.

    Після проведеного 3 листопада 2021 року під стінами Верховної Ради України масового мітингу з вимогою зупинити “незаконну” імунізацію населення, який було проведено без дотримання всіх протиепідеміологічних вимог, РПЦвУ суттєво збільшила кількість дезінформацій і маніпуляцій на тему вакцинації та епідемії, які регулярно спливають в інформаційному просторі України.

    Прикладом свідомого введення українців в оману може слугувати інтерв’ю заступника глави відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ протоєрея Миколая Данилевича публіцисту Костянтину Матвієнку, опублікованому на Youtube-каналі “Інтерфакс-Україна”.

    Клірик запевнив, що Моспатріархат в Україні виступає за добровільну вакцинацію від коронавірусу та інших захворювань. При цьому, він зазначив, що відмова від щеплення не повинна призводити до обмеження прав та свобод громадян.

    Найгіршим є те, що його заява не є поодиноким випадком антивакцинаторських заяв. Практично у кожній єпархії Моспатріархату в Україні знаходяться такі ж спікери, які поширюють шкідливу пропаганду, текст для якої був написаний у Кремлі, або ж на його околицях.

    Проте, якби пан Данилевич хоч на мить випустив з рук кремлівські інструкції стосовно того, що потрібно говорити засобам масової інформації з питань вакцинації в Україні, і якби він хоча б поверхово ознайомився з текстом Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, то віднайшов би там чимало норм, які спростовують його голослівні заяви.

    Зокрема він би, на превеликий подив, виявив, що стаття 29 закону проголошує: “У рішенні про встановлення карантину визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов’язки, що покладаються на них, підстави та порядок обов’язкової самоізоляції. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни”.

    Як бачимо, законодавець передбачив право влади тимчасово обмежувати права людей, у тому числі, свободу пересування, право на працю тощо. Однак, це зовсім не означає дискримінацію, яка вводиться у нашій державі назавжди. Переконані, щойно епідемія буде подолана, всі обмеження будуть негайно скасовані, а права людей відновлені.

    Дійсно, зараз кожна людина має право відмовитись від щеплення проти коронавірусу. Однак, у нинішніх реаліях, не потрібно зчиняти галас через те, що таке рішення спричиняє обмеження свободи пересування, користування громадським транспортом, або унеможливлює можливість особи, яка не бажає робити щеплення, обіймати певні посади чи працювати у визначених владою закладах чи установах.

    Тож ситуація з лементом, який зчинили представники духовенства і мирян РЦПвУ досить дивна. Ніхто з них, чомусь, не відстоює так активно право на свободу пересування вірян Моспатріархату у палаючих будівлях під час пожежогасіння. Всім зрозуміло, що перебування сторонніх осіб, у тому числі, вірян РЦПвУ, в епіцентрі пожежі створює додаткові перешкоди професійним вогнеборцям і рятувальникам і наражає таких сторонніх осіб на смертельну небезпеку.

    Усвідомлюють це й представники російського духовенства і не занадто квапляться відстоювати свої права під час пожеж, а намагаються якомога швидше залишити місце катастрофи, щоб зберегти своє життя і не заважати рятувальникам.

    Та ситуація з епідемією коронавірусу, на думку кліру РПЦвУ, відрізняється від наведеного нами прикладу. Тут можна і протиепідемічними заходами нехтувати, і антивакцинаторські настрої поширювати, а карантинні обмеження називати дискримінацією.

    Втім, не дивно, що ті недалекі і неосвічені громадяни, які у вільному голосуванні православної парафії за перехід з РПЦвУ до складу ПЦУ спромоглися розгледіти ознаки “гоніння на православ’я”, зненацька виявили ознаки “дискримінації” і у введеному виключно на законних підставах карантині.

    Тож, у ситуації, що склалась, не варто розраховувати на адекватне вивчення і правильне трактування українського законодавства на тему протидії епідемії коронавірусу представниками Моспатріархату. Навпаки, поки епідемія не буде подолана, слід очікувати надходження нових і нових інструкцій з Кремля, як саме духовенство РПЦвУ та віряни цієї релігійної організації мають транслювати антивакцинаторські та ковіддисидентські меседжі в інформаційному просторі України.

    Найсвіжіше

    Популярне