П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Скандали в РПЦвУ і близько не зрівняються із поодинокими скандалами в ПЦУ

    Нещодавно єпископ Православної Церкви України потрапив у скандал. Ми не схвалюємо такий вчинок.  Цей інцидент був на побутовому рівні і зачіпав інтереси кількох людей. Тобто від дій єпископа ПЦУ могло постраждати кілька людей, що звісно не виправдовує цю ситуацію. Першими, хто побіг голосно кричати і обговорювати побутовий конфлікт, медіаресурси РПЦвУ, священники та навіть єпископи РПЦвУ. Але давайте пригадаємо скільки людей за останні роки постраждало від Московського патріархату.

    Священники і єпископи Московського патріархату підтримують сепаратистів на Сході України в ОРДЛО. Саме священники РПЦвУ підтримували російських військових окупантів в Криму в 2014 році. Вони продовжують їм надавати всебічну підтримку і зараз.

    Сотні священників РПЦвУ занесені в базу Центру “Миротворець” за державну зраду, через участь в сепаратизмі.

    Єпископ Павло (Лебідь) під час пандемії коронавірусу закликав обніматись, чим наражав на небезпеку сотні українців. Крім цього помічник єпископа РПЦвУ Луки Запорізького торгував наркотиками, а у Рівному священника цієї конфесії притягнули до відповідальності через розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

    Предстоятель РПЦвУ митрополит Онуфрій публічно не підтримав вшанування пам’яті бійців АТО, наприклад, відмовився вставати разом з іншими присутніми у ВРУ, щоб згадати загиблих українських бійців хвилиною мовчання. Священник РПЦвУ на Буковині заявляв, що «України немає» і скоро «прийдуть румуни» на нашу землю і поставлять нас на коліна.

    У Одесі служителі РПЦвУ святкували день народження із тортом та повіями. На самому торті була символіка незаконних терористичних бандформувань «Л\ДНР», а єпископ Лонгин (Жар) не благословляв воїнів ЗСУ йти на війну проти терористичних бандформувань «Л/ДНР».

    Також всю країну шокувала історія, коли єпископ РПЦвУ відмовився відспівувати дівчинку, бо вона була хрещена не у Московській Церкві. Тоді люди почали приносити під храми РПЦвУ дитячі іграшки на знак підтримки дівчинки. Тобто це скандали набагато більшого масштабу, а не побутові, локальні. Хоча і таких не бракує в РПЦвУ, як от п’яне водіння автомобіля священниками Моспатріархату.

    Як бачимо, той інцидент що стався з єпископом ПЦУ є в межах побутового конфлікту, в той час, як служителі РПЦвУ причетні до держзради, окупації України і збільшенням смертей від коронавірусу.

    ПЦУ, як молодій церкві що ще формується можна багато чого пробачити. Вона тільки починає виробляти якісь свої дисциплінарні норми і покарання для своїх єпископів. А от Московський Патріархат вже існує досить давно і майже що місяця втрапляє в той чи інший глобальний скандал.

    Додамо, що єпископа ПЦУ, який потрапив у скандал, вже відсторонили від виконання обов’язків до часу засідання Синоду ПЦУ, що буде розбиратись в його діях.

    Найсвіжіше

    Популярне