Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Щоб вгамувати майнові зазіхання РПЦ, мешканцям російського Іркутська довелось звернутись до суду

    15 жовтня 2021 року п’ятеро активістів російського міста Іркутськ, які очолили протестний рух містян проти будівництва храму Російської православної церкви на честь вассала Золотої Орди князя Алєксандра Нєвского в Приморському районі міста, подали позов до Свердловського районного суду з вимогою скасувати дозвіл на будівництво культової споруди.

    “Духовний фронт” вже писав, що мешканці Іркутська зорганізувались і провели низку акцій протесту влітку-восени 2021 року проти вирубки парку в Приморському районі міста, на місці якого РПЦ має намір збудувати згаданий храм-пам’ятник.

    Тоді мітингами справа не обмежилась, і активісти зареєстрували петицію проти будівництва храму, яку досить швидко підписали понад 4 тисячі чоловік.

    Жителі міста переконані, що претензії РПЦ необґрунтовані і намагаються нагадати забудькуватим священнослужителям, що практично за кількасот метрів від скверу вже є діючий храм РПЦ в ім’я Алєксандра Нєвского.

    Однак, проведених заходів виявилось недостатньо і думку активістів представники РПЦ, як і міської влади, продовжують ігнорувати. Саме така ситуація і змусила небайдужих громадян звернутись до суду, щоб захистити паркові насадження і вгамувати колосальний апетит Моспатріархату у питанні землеволодіння та будівництва величезної кількості храмів.

    Як інформує ІАЦ “Сова”, відповідачами за позовною заявою виступатимуть мерія Іркутська, комітет містобудівної політики міської адміністрації та парафія Алєксандро-Нєвского храму.

    Перше засідання у справі призначене на 11 листопада цього року.

    Коротко нагадаємо, в Росії РПЦ дедалі активніше веде боротьбу за володіння об’єктами нерухомості. Зокрема, у Санкт-Петербурзі після того, як у власності Моспатріархату опинились кілька будівель Олександро-Невської лаври, представники духовенства висловили думку, що РПЦ має стати розпорядником всього Монастирського острову, на якому розташована лавра.

    Своєю чергою, в Рязані триває боротьба місцевих мешканців з єпархією РПЦ, яка зазіхнула на будівлю місцевої школи №6. Схожа ситуація у Новосибірську, де містяни провели акцію протесту проти будівництва нового храму РПЦ на місці спортивного майданчику. Разом з дорослими у мітингу взяли участь діти. А в Калінінграді (історичне німецьке/прусське місто Кьонігсберг) РПЦ, разом з ФСБ та підприємством “Роскосмосу”, перешкоджає передачі у власність міста лісопаркової зони “Суздальський ліс”.

    Найсвіжіше

    Популярне