Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ в Молдові віднині не молиться за владу

    Архієрей Московського патріархату в Молдові архієпископ Бельцький і Фелештський Маркел (Міхеєску) звільнив духовенство очолюваної ним єпархії від обов’язку молитись про владу Молдови. Таке рішення священнослужитель РПЦ прийняв після того, як президентка Мая Санду санкціонувала Закон про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильства та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством, пише “Credo press” з посиланням на місіонера та блогера Андрєя Кураєва.

    Конвенція була підписана у травні 2011 року в Стамбулі. Молдова долучилась до Стамбульської конвенції в 2017 році, та парламент країни ратифікував її лише 14 жовтня 2021 року.

    Відомо, що Російська Федерація не підписала Стамбульську конвенцію. Більш того, Російська православна церква виступає рішуче проти неї, звинувачуючи норми документу в руйнуванні скрєп і духовних цінностей.

    Поза тим, Молдова скористалась правом держави-підписанта Конвенції на введення в дію на території республіки лише окремих її норм. І все ж різку незгоду духовенства Моспатріархату викликало формулювання “Гендерний – означає соціально-закріплені ролі, поведінку діяльність і характеристики, які певне суспільство розглядає як відповідні чоловікам і жінкам”.

    Архієпископ РПЦ в Молдові вбачає у такому трактуванні руйнацію душі і моралі християнства і вважає це достатньою підставою для того, щоб припинити молитись за чинну владу Молдови.

    Таким чином, напруження між духовенством Московського патріархату і проєвропейською лідеркою Молдови Маєю Санду продовжує зростати. Раніше функціонери РПЦ, як і представники Кремля, звинувачували її у намірах вивести Молдовсько-Кишинівську митрополію з-під впливу РПЦ та перепідпорядкувати її Румунському патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне