Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині громада ПЦУ зведе власний храм, після того, як забажала бути в українській церкві

    31 жовтня єрарх Православної Церкви України митрополит Вінницький і Барський Симеон звершив чин освячення Хреста і місця для будівництва храму Нерукотворного образу Спасителя у смт Томашпіль Тульчинського району. Митрополит Симеон пригадав історію становлення місцевої церковної громади, до якої три роки тому, одразу після проголошення ПЦУ, прийшли віруючі люди, котрі горіли бажанням належати саме до тієї Церкви, де зберігають вірність Христу і повагу до своїх українських духовних традицій.

    Про це повідомляє сайт Вінницько-Барської єпархії.

    Храм планують побудувати поблизу старої школи, в одному з приміщень якої зараз розташований тимчасовий храм, де звершує богослужіння громада, після того, як певний час звершувала молитви просто неба у центрі Томашполя.

    Архієрей прочитав молитви на освячення Хреста та благословення місця, де буде побудовано храм. Митрополит Симеон назвав звершене освячення місця для храму подією, яка увійде в історію не лише Томашполя і місцевої релігійної громади, але й буде вписана в історію Вінницько-Барської єпархії і помісної Православної Церкви України, яка все більше наповнюється новими храмами.

    Фото: Вінницько-Барська єпархія ПЦУ

    Парафіяни об’єдналися навколо ідеї побудови у рідному місті храму канонічної автокефальної Православної Церкви України. Спочатку вони молилися на центральній площі Томашполя, згодом отримали у користування приміщення, де зараз проводять богослужіння і навчаються вірі, а відтепер мають земельну ділянку, на якій сподіваються з Божою допомогою, у скорому часі, побудувати гарний храм.

    «Цей храм – зауважив владика Симеон – має стати не лише архітектурною окрасою Томашполя, а тихим пристановищем, де людина зустрічається з Богом, “раєм на землі”, як ще називають храми, і тим місцем, де кожна віруюча людина будує храм своєї душі». Адже, як підкреслив митрополит Симеон, Богу насамперед потрібні живі храми людських душ і сердець, які у свою чергу будуються в рукотворних храмах, де Церква пропонує своїм вірним чадам усі засоби і допомогу. Такими засобами є церковні Таїнства, і насамперед Таїнство Євхаристії або причастя, в якому людина з’єднується зі своїм Господом.

    Фото: Вінницько-Барська єпархія ПЦУ

    Митрополит Симеон побажав фундаторам храму і настоятелю протоієрею Михайлу Василюку Божої допомоги у справі будівництва Божого Дому. Владика також подякував голові Томашпільської ОТГ Валерію Немировському за сприяння церковній громаді і висловив надію на подальшу плідну співпрацю вірян з місцевою владою і благодійниками, які побажають підтримати прагнення томашпільчан мати храм Православної Церкви України.

    Настоятель храму протоієрей Михайло Василюк подякував митрополиту Симеону за благословення і архіпастирські настанови, духовенству, яке прибуло у Томашпіль – за участь у спільній молитві, а своїм парафіянам і міському голові – за сприяння і працю, завдяки якій у Томашполі розбудовується церковна громада ПЦУ.

    Священник закликав парафіян і всіх мешканців Томашполя і надалі, коли розпочнуться роботи, активно долучаться до спільної доброї справи, щоби, як наголосив о. Михайло, через декілька років, коли з Божою допомогою постане храм, кожний міг сказати, що в цьому Божому Домі є частка його праці і жертва його родини.

    Як повідомив настоятель, роботи по будівництву почнуться вже на прийдешньому тижні. «Ми не хочемо зволікати, в нас є спільна благородна і благочестива мета, а також сильне прагнення і віра у те, що Бог нам допоможе, бо ми робимо Його, тобто Божу справу» – підсумував о. Михайло.

    Фото: Вінницько-Барська єпархія ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне