Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенська патріархія і біснуватий “русскій мір”

    Вселенський патріарх Варфоломій звершує апостольський візит до США, який проходить з 23 жовтня по 3 листопада. Ця подорож є довгоочікуваною з огляду на те, що Його Всесвятість відвідує американську землю вперше з 2009 року, також через пандемію переносились і строки візиту, який повинен був відбутись ще в травні минулого року. Основоположним елементом графіку патріарха виступає його зустріч з президентом США Джо Байденом, пише “Інформаційний спротив” з посиланням на Telegram–канал «Сито Сократа».

    Ще в січні американський президент підкреслив важливість тісної співпраці з Константинопольским патріархатом, США потребують лідерства Нового Риму. Сама ідея зближення Константинополя і США виглядає абсолютно природною, адже консолідація держав християнського світу закономірний процес.

    Глава Білого дому привітав з 30-річчям морального і духовного керівництва вселенською патріархією, що нараховує 300 мільйонів вірян по всьому світу, і вказав на значущість релігійної свободи, як фундаментального права людини. Релігійні спільноти можуть бути тою силою, що за допомогою віри здатна ефективно протистояти глобальним викликам, що стоять перед людством. Особливо це глобальні зміни клімату і коронавірусна пандемія.

    В цілому плин думок Бадена вкладається в логіку його передвиборчих обіцянок про “зцілення душі Америки”. Своєю чергою патріарх Варфоломій І визнав: Байден – людина віруюча, яка зі своєю значною владою зробить внесок в цю чудову країну і у весь світ.

    Очікувано, що Кремлю, РПЦ і російським спецслужбам довірчий діалог Варфоломія, президента Байдена, а також, до слова, папи Римського Франциска не просто не до душі, а ще й викликає хвилю неприхованої агресії. В інформаційному просторі трійка російських спецслужб: ФСБ, СЗР і ГРУ, кожна у своїй сфері, проводять масовані атаки на Константинопольський патріархат.

    Кримінальні дилери “русского міра” і експлуататори теми розколу у вселенському православ’ї розкрили свою істинну сутність, коли радісно повідомляли про ушпиталення Варфоломія в США. Вони активно просувають політизацію православ’я, трансформацію РПЦ в інструмент глобального геополітичного впливу і підривної діяльності Москви, безсовісно маніпулюють мирянами, зганяючи їх на небезпечні хресні ходи в період пандемії, наповнюють канали соціальних мереж крамольними інсинуаціями в адресу Фанара.

    Варто згадати хоча б провальний кейс зібрання в Аммані у лютому 2020 року заради внесення смути в православ’я через спробу засудити Вселенського патріарха, який дарував томос ПЦУ. Подія на догоду Кірілу тоді провалилась, хоча він відрахував за неї 250 тисяч доларів США патріарху Єрусалимському Феофілу ІІІ.

    Варфоломій чудово розуміє підривну діяльність невдячної РПЦ, яке не лише випускає стріли у нього, принижує Константинополь, розхитує підвалини православного суспільства, а й дестабілізує через свої мережі впливу цілі держави, як, наприклад, Україну. На думку Вселенського патріарха, московська патріархія, яка власне була християнізована Константинополем, зараз біснується. Кіріл і його підопічні не можуть пережити виважене рішення Матері-Церкви відновити справедливість в Києві після проголошення автокефалії ПЦУ. Російські діячі духовенства, які тісно переплетені з нащадками КДБ, з погонами під рясами руйнують єдність вселенського православ’я, втоптують його в багно, вирішуючи недостойні геополітичні задачі, щоб вмилостивити путінців.

    Все це зайвий раз підтверджує токсичність ідеології “русского міра”, яка ніяк не пов’язана з духовністю і служінням Божим. Просуваючи його, РПЦ намагається позбавити вірян стану цивілізованості і перетворити на бездумну чернь. Шлях духовного регресу, руйнації та ізоляціонізму, який культивується Москвою, не має майбутнього в світі, де християнські церкви впевнено йдуть до злагоди.

    Джерело: Інформаційний спротив

    Найсвіжіше

    Популярне