Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Чому духівник Путіна віщує загибель імперського проєкту?

    Думки про настання смутних часів дедалі частіше турбують уми російської еліти у період розгортання трансферу влади. Прихована боротьба за Кремль розігралась не на жарт, хоч і є прихованою від людського ока, але окремі епізоди протистоянь все ж проявляються, викликаючи тривогу в умах, пише “Інформаційний спротив” з посиланням на Telegram-канал «Сито Сократа».

    Одним з ініціаторів тривожних думок став митрополит Псковський і Порховський Тіхон (Шевкунов). Даний функціонер РПЦ, “духівник Путіна”, вже протягом багатьох років веде власну гру проти діючого патріарха Кіріла (Гундяєва), який перебуває в опальному стані. Тісно пов’язаний з КДБ-ФСБ патріарх, відомий за псевдонімом “Міхайлов”, сильно дискредитував православне духовенство надмірною жагою багатства та мирських утіх, що викликало негативну реакцію навіть у тих кремлівських чиновників, яких мало чим можна здивувати. Також добре відомо про церковну цензуру, запроваджену Кірілом: в РПЦ існує лише точка зору патріарха, у інших служителів не моде бути власної публічної позиції ні з якого питання.

    Однак, схоже митрополит Тіхон не бажає більше коритись волі Кіріла-ретрограда і рішуче нагадує про власний особливий статус, а також претензії на те, щоб бути наступником на патріаршому престолі. Владика дав дуже важливе інтерв’ю, у якому містяться значущі моменти.

    По-перше, привертає увагу запопадливість перед постаттю Путіна у настільки лестивій формі, що навіть чинам РПЦ думки Шевкунова видаються одіозними. Тіхон, який “лиш небагато знає Путіна”, порівнює його з Христом. Він вбачає у ньому месію, який несе “хрест правителя”, і який не лише врятував Росію, але і тепер має її зберегти. Він прямо вказує на необхідність відновлення в РФ монархічного ладу, оскільки “єдине, що може будувати російський народ в державному будівництві – це монархія. Єдиновладдя, воно притаманне для нашої держави”. Це відверте підспівування антиконституційній схемі “обнулення”.

    Щоправда з поля зору Тіхона вислизає непомірна схильність до розкрадання “царя”, свавілля силовиків, безмежні потоки пропаганди федеральних каналів, гібридна війна Кремля в різних частинах світу.

    Духівник жалкує лише про те, що Путін не безсмертний, і в цьому його головна проблема. Саме на це і розраховують вороги Росії, які очікують момент, щоб розпочати смуту. Тіхон громить російську інтелігенцію, вбачаючи у ній посібників руйнівних тенденцій, які не дають черні бути державником. “Припиняючи бути державником, російська людина стає руйнівником”, – резюмує він.

    По-друге, митрополит змальовує похмурі картини майбутнього для Росії. Пандемія – це третя світова війна, і від неї будуть страшні втрати. Російське суспільство зсередини вібрує, тремтить, оскільки його руйнують зсередини, у тому числі, за допомогою інформаційної війни. І тут колишній випускник ВДІКу, відомий своїми фільмами “Загибель імперії. Візантійський урок” та “Загибель імперії. Російський урок” просуває меседжі: жадібність еліти призводить до краху, оскільки допомагає ворогам вести успішну пропаганду проти Росії. Країна шаленими темпами рухається до нового 1917 року: “За допомогою вміло підготовленої громадської думки і радників зі сторони було вбито клин у зносини суспільства і влади, і спровокований сплеск тиранії і репресій. Від бездуховності суспільство легко зробило крок до свавілля”. Поточні умови пандемії дають ідеальні умови для того, щоб підважити “путінське тривале правління”.

    По-третє, Тіхон прямо покладає провину за майбутню бурю на патріарха Кіріла. Він видає патріарху чорну мітку, оскільки за його керівництва в РПЦ прогресує незрозуміла церковна проповідь, яка вже не раз призвела до “лютневої революції”, а далі все покотилось саме собою…

    Джерело: “Інформаційний спротив”

    Найсвіжіше

    Популярне