Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Справжній Добрий Пастир. Патріарх Варфоломій святкує 30-ту річницю Патріаршого служіння

    Цими днями вся багатомільйонна православна родинна відзначає славний ювілей свого духовного батька – 30-ту річницю Патріаршого служіння Його Всесвятості, архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського патріарха Варфоломія. Його Всесвятість – справжній Добрий Пастир, який, за словом Спасителя, покладає своє життя за своїх вівців (Ін. 10, 11). Він – сміливий борець за Христову правду, богонатхненний проповідник Євангельської істини, надійний охоронець святих канонів, високоосвічений богослов, майстерний дипломат, та люблячий отець.

    Це унікальний випадок в історії Святої Церкви Константинополя: жоден попередній Її предстоятель не очолював цю історичну кафедру протягом такого тривалого часу. Утім не лише в цьому розкривається унікальність служіння Патріарха Варфоломія. Воістину, за ці три десятиліття на долю його Всесвятості випало чимало викликів, які він гідно переніс. Він став гідним наслідником своїх славних і святих попередників.

    Господнім промислом саме Патріарху Варфоломію судилось стати вершителем епохальних подій в новітній історії Православ’я. Саме Йому випав жереб розв’язати низку важливих питань, що хвилювали Церкву упродовж тривалого часу. Серед них визначне місце належить скликанню та проведенню Святого і Великого собору Православної Церкви, що відбувся на острові Крит у 2016 році. Ця історична подія, яка готувалась понад півстоліття, відновила давню традицію соборного спілкування Православних Церков. На соборі було розпочато нову сторінку в історії спільного вирішення нагальних проблем, відкладати які було би злочином перед історією і майбутнім Православ’я.

    Якщо охарактеризувати Патріарха Варфоломія кількома словами, то можна із впевненістю сказати, що Його Всесвятість – справжній Добрий Пастир, який своє життя покладає за вівців своїх. Він сміливий борець за Христову правду, богонатхненний проповідник Євангельської істини, надійний охоронець святих канонів, високоосвічений богослов, знавець семи мов (що важко знайти серед багатьох єрархів усіх Помісних Церков), майстерний дипломат, та люблячий батько усього православного населення нашої планети.

    Його турботою та піклуванням охоплений весь світ. За порадою до нього їдуть люди різних верств з усіх куточків земної кулі. Президенти, політики, науковці, дипломати, лікарі, спортсмени та прості паломники – часті гості Фанару. З кожним Він знаходить спільну мову і дає свої отцівські настанови. Він переживає за кожну віруючу душу не залежно від того, в якій країні чи місцевості вона проживає.

    Його Всесвятість дбає і переживає за все творіння Боже. Разом із захистом християнської віри і священних канонів, він є натхненним охоронцем довколишнього середовища. За його ініціативи було проведено низку симпозиумів та зустрічей, головною метою яких було збереження природи – прекрасного творіння Досконалого Творця. Своїм прикладом він надихає інших.

    Взаємозв’язки України та Константинополя – це окрема сторінка в книзі служіння Патріарха Варфоломія. Його Всесвятість перший глава Вселенського Престолу, який відвідав нашу Батьківщину тричі.

    Непохитна позиція Його Всесвятості звільнила українську Церкву від 300-літнього російського ярма та дарувала їй Автокефальний статус. Скасувавши грамоту 1686 року, яку відверто порушували понад 300 років, Вселенський Престол засвідчив, що неправда не може жити вічно і їй ніколи не здолати істину. Варто особливо відзначити мужність Патріарха Варфоломія, який не дивлячись на шалений спротив з боку відомої церковно-державної машини, залишився твердим у своєму намірі і не зійшов з правдивого шляху. Шантаж, маніпуляції, погрози, наклепи усе це мов бурхливі хвилі вщент розбились об тверду скелю Патріарших слів.

    Ці три десятиліття показали, що Патріарх Варфоломій це людина Божа, яка живе Церквою, у Церкві, і заради Церкви. Все його життя це безперервне піклування про святе Православ’я.

    Попереду ще багато важливих питань, які потребують свого вирішення, і справ на благо виноградника Христового. Тому сьогодні усі наші молитви линуть до Престолу Господнього із єдиним проханням зіслати на його Всесвятість свою ласку та щедрі благословіння. Щоб Він ще довго і багато років молився за всіх людей та вів усю свою багато-мільйонну паству дорогою Євангельської істини та Христової правди до вічного та блаженного життя.

    Найсвіжіше

    Популярне