Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Не називаючи імен: Моспатріарх Кіріл вперше прокоментував заклик оприлюднити декларації про статки верхівки РПЦ

    Очільник Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) вперше прокоментував відеозвернення священнослужителя РПЦ Романа Стєпанова, у якому він запропонував верхівці Моспатріархату оприлюднити декларації про свої доходи і майно.

    Власну точку зору російський першоєрарх озвучив під час виступу на IX фестивалі “Вєра і слово”, коли ділився роздумами про технології, інтернет та нові медіа. При цьому, він не назвав конкретного імені, однак, як вважають в редакції “Накануне.РУ”, його натяк на священника Романа Стєпанова є доволі очевидним.

    “Не буду називати імен, але у нас є здібні оратори, які в першу чергу турбуються про кількість лайків і менше звертають увагу на те, що стремління до самореклами підриває їх реальний авторитет і довіру до їх слів. Не можу оминути увагою тему активізації у період самоізоляції поціновувачів критики церкви, особливо тих, хто закликає до реформування і, у якомусь сенсі, навіть розхитування її підвалин. Ми не боїмось розмови про поточні проблеми церкви, але критика, перетворена на клоунаду, позбавляє сенсу будь-який діалог”, – цитує видання слова Моспатріарха Кіріла (Гундяєва).

    У розрізі сказаного ним варто нагадати, поки патріарх Кіріл (Гундяєв) лише заявляє про відсутність страху перед серйозними розмовами і закликає парафіян не вірити у його статки в 6 мільярдів, інший впливовий архієрей РПЦ, духівник Путіна митрополит Тіхон (Шевкунов), не вагаючись відзвітував про власні фінанси та майно.

    При цьому, він зазначив, що найближчим часом відбудеться засідання єпархіальної ради, під час якого буде подано звіт про всі кошти, які були отримані єпархією від парафій, а також про кошти, які були надані благодійниками на будівельні роботи.

    Такими діями митрополит Тіхон (Шевкунов), вочевидь, поставив у незручне становище велику кількість єрархів РПЦ, які, попри заяви Моспатріарха Кіріла (Гундяєва), все ж не бажають відверто говорити про особисті фінанси.

    Найсвіжіше

    Популярне