Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Тіхон переграв Кіріла: Поки РПЦ цькує священника за заклик декларувати майно, духівник Путіна розповів про власні статки

    В Росії не вщухає скандал після резонансного відеозвернення священнослужителя Російської православної церкви Романа Стєпанова, у якому він запропонував верхівці Моспатріархату оприлюднити декларації про свої доходи і майно.

    Практично одразу після цього, РПЦ нанесла удар у відповідь. Місцева єпархія Російської Церкви заборонила клірику служити і позбавили його права носити облачення і хрест. Не пізніше грудня цього року його справу має розглянути церковний суд.

    “Священники не зобов’язані звітувати про доходи, це як комерційна таємниця на будь-якому підприємстві. Священник не може брехати. До того ж незрозуміло, кому це подавати”, – прокоментували тоді ситуацію в Моспатріархаті. На додачу, у ЗМІ одразу полилось чимало бруду в адресу сміливого священника.

    Та поки тривало цькування Романа Стєпанова на замовлення високопоставленого російського духовенства, митрополит Тіхон (Шевкунов), відомий як духівник Владіміра Путіна, не вагаючись відзвітував про власні фінанси та майно.

    12 вересня журналіст “Псковской губернии” попросив архієрея прокоментувати заклик священника Романа Стєпанова відзвітувати про доходи.

    “Поки немає (обов’язку декларувати) – хто хоче, нехай публікує. Хоча я маю засоби для існування, мене забезпечує монастир. Ті гонорари, що я отримує за книги, – а вони великі, повірте мені… Лише на Сретенський храм було перераховано 12 чи 14 мільйонів доларів. У мене є авто, яке мені надають. Зручна машина, хороша. У мене є хутірець, нерухомість під Печорами, який ми купили років 15 чи 16 тому. І є трикімнатна квартира розміром 38 квадратних метрів. Є робоче приміщення, де я працюю в Москві. Не знаю, що ще декларувати. Якщо буде потрібно – будь ласка, я за всіляку фінансову прозорість”, – розповів митрополит Тіхон (Шевкунов).

    Окрім цього, він зазначив, що найближчим часом відбудеться засідання єпархіальної ради, під час якого буде подано звіт про всі кошти, які були отримані єпархією від парафій, а також про кошти, які були надані благодійниками на будівельні роботи.

    “Про це також звітуємо, нічого страшного в цьому немає”, – коротко заявив він.

    Навіть, якщо припустити, що архієрей озвучив далеко не всю інформацію про власні статки, а також те, що він теж у процесі звітування умисно може не повідомити певну інформацію, сам факт розмови про власне майно та доходи додав чимало клопоту всій верхівці РПЦ.

    Після такого коментаря митрополит Тіхон (Шевкунов), який не заявляв про те, що “церква не зобов’язана звітувати”, і не брав участь у цькуванні священника Романа Стєпанова, поставив у незручне становище велику кількість єрархів РПЦ.

    Тепер свій крок мають здійснити інші архієреї РПЦ, у тому числі і Моспатріарх Кіріл (Гундяєв), а вони, як давно всім відомо, не дуже полюбляють ділитись з громадськістю інформацією про власні доходи.

    Найсвіжіше

    Популярне