Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Хмельницький капелан Даниїл Тарнавський про те, чому молитва важлива для військових

    Даниїл Тарнавський – військовий капелан Хмельницької 19 ракетної бригади Святої Варвари з 2018 року. За рік до того вийшов зі складу єпархії Української Православної Церкви Московського Патріархату. Тричі побував у зоні проведення операції об’єднаних сил.

    В коментарі Суспільному Тарнавський розповів про те, хто такий військовий священик і що для військового значить молитва.

    Бажання присвятити життя служінню Богові виникло в дитинстві, пригадує Даниїл Тарнавський: “Вся література, яка мені попадала в дитячому віці, вона була духовною. Мені це було дуже цікаво, і я своє життя в подальшому вирішив зв’язати з духовним”.

    До призначення Даниїл Тарнавський не розумів, хто такий військовий капелан. Пригадує, як у 2018 році його прийняли у Хмельницьку єпархію Української Православної Церкви, тоді ще Київського патріархату, і він звернувся до владики, щоб йому виділили якусь парафію. На що владика йому відповів: “Отець архімандрит, в мене є для вас особливе місце служіння, ви будете військовим священиком”.

    Капелан для військового – це товариш, психолог і священик, каже Даниїл Тарнавський: “Для військових дуже важливо, що поряд з ними є військовий священик. Вони відчувають певну духовну захищеність. Навіть якщо є певні питання в плані духовного життя чи певні негаразди вдома, для нього це є і товариш, і психолог, і священик. Для мене особливо важливим є те, щоб від мене військовий вийшов і мав певне духовне задоволення, заспокоєння”

    За словами капелана, молитва діє на військового благотворно: “Військові мені казали: “Отче, ми не ходимо щонеділі на богослужіння, але коли йдемо зранку і чуємо, що лунає молитва, для нас це є певне заспокоєння. Ми відчуваємо душевний спокій”.” Додає: найважче хоронити людей, яких знав особисто.

    Довідка: З 1997 року Даниїл Тарнавський навчався у Волинській духовній семінарії. В Чернівецькому православному богословному інституті набув вчену ступінь доктора Богословських наук.

    Найсвіжіше

    Популярне