Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського Патріарха вручив фотожурналісту Максиму Рітусу міжнародну мистецьку премію

    20 жовтня у Києві екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) відвідав відкриття фотовиставки “Архітектурна спадщина на світлинах фотожурналіста Максима Рітуса”. Владика вручив фотожурналісту Максиму Рітусу міжнародну мистецьку премію імені Сергія Васильківського за творчі досягнення фотомитця.

    Вручення нагороди Максиму Рітусу і фотовиставка його робіт відбулась у приміщені Національна спілка журналістів України (НСЖУ) на Хрещатику, повідомляє «Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні”».

    У своєму зверненні, єпископ Команський подякував фотомитцю, пану Максиму Рітусу за збереження насліддя українського народу.

    «Найперше хотів би подякувати Голові національної спілки журналістів України пану Сергію Томіленку та Головному редактору журналу “Пам’ятки України” пану Анатолію Сєрикову за запрошення відвідати цю виставку. Сьогодні ми вручаємо міжнародну премію ім. Сергія Васильківського на відзнаку творчих досягнень митця-фотографа пана Максима Рітуса. Ознайомившись попередньо з його творчістю, ми бачимо, що дуже багато часу, пан Максим на дуже високому професійному художньому рівні займається фотофіксацією пам’яток України, насліддя українського народу, культурної спадщини», — сказав єпископ Михаїл.

    Роздивляючись сьогоднішню виставку владика відзначив, що на переважній більшості робіт містяться церкви та інші культові споруди.

    «Мені одразу спала на думку історія, яку мені розповіли наукові співробітники національного заповідника “Софія Київська”, під час реставрації Андріївської Церкви. Вони зробили наукове дослідження і знайшли в архівах старовинну фотографію, з якої зрозуміли, що в інтер’єрах Київської церкви був втрачений дуже великий фрагмент внутрішнього оздоблення – частина казаниці. І саме по цій фотографії вони її відновили. Отже, це яскравий приклад того, як подібна творчість, фотофіксація історичних пам’яток, допомагає у збереженні національного насліддя і в майбутньому – для його відновлення. Особисто від себе добавлю, що подібні фотографії викликають дуже теплі почуття, оскільки, коли трапляється крокувати вулицями Києва, дуже часто натрапляєш на людей, які продають старовинні книги, монети чи фотографії, і, отже ці фотографії створюють такий дуже теплий настрій. Чому? Тому, що багато споруд, які вони відображають, були зі збігом часу перебудовані, деякі були знищені, але на фотографіях вони залишились. Отже, це все спадок нашої культурної спадщини, для майбутніх поколінь», – розповів екзарх Вселенського Патріарха в Україні.

    «Сьогодні відзначаючи здобутки пана Максима, я дуже дякую за ту честь що мені надали сьогодні право вручити йому цю міжнародну премію, ми закликаємо на нього Боже благословення з побажаннями подальшої багаторічної плідної праці для збереження культурного насліддя нашого народу для майбутніх поколінь», — підсумував владика.

    Найсвіжіше

    Популярне