Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    “Єресь афтартодокетизму”: Богослов Кураєв побачив в черговий проповіді очільника РПЦ Кіріла нісенітниці

    «Патріарх з амвона проповідує єресь афтартодокетизму», — констатує 10 жовтня у своєму блозі протодиякон Андрєй Кураєв, коментуючи виголошену в той же день в храмі Христа Спасителя проповідь очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва), передає credo.press 

    «Говорив, що Він Син Божий, проповідував про вічність, і раптом якісь мерзотники за намовою зрадника взяли, розіп’яли, і помер, і — ні. Але апостолам дані були знаки під час земного життя Спасителя, що Він не підпорядкований фізичним законам буття, і навіть в такому, здавалося б, побутовому форматі, як ловля риби, Він показав, що Він поза всякими законами буття, і те, що Він хоче, Він творить», — цитує богослов РПЦ “первосвятительське слово” Кіріла.

    Кураєв нагадує, що на початку XVI століття Собор РПЦ засудив за таку ж єресь ченця-князя Вассіана Патрікеєва. Крім того, подібне вчення, яке містилось в софіології прот. Сергея Булгакова засудив Синод Московської патріархії в 1935 р., так викладаючи православне вчення: «Боротьба проти волі Божої в безгрішній людськості Христовій бути не могла: був лише невпинний вільний подвиг подолання природної немочі в ім’я служіння, прийнятого на Себе».

    Преподобний Іоанн Дамаскін так описує єресь афтартодокетів: «Вчать, що тіло Христа з самого свого заснування було нетлінним і сповідують, що Господь зазнав страждання, розуміючи голод і спрагу, і стомлення — але не говорять, що Він зазнав їх таким же чином, як ми, бо ми переносимо страждання по природній необхідності. Христос же, кажуть вони, переносив їх добровільно і не був рабом законам єства … Вважають, що плоть Слова (Ісуса, – ред.) була нетлінна з моменту її утворення. Вони також стверджують, що Господь був схильний до пристрастей — голоду, жадоби, втоми, але страждав не так, як ми. В той час, як ми страждаємо внаслідок природної необхідності, Христос, кажуть вони, страждав вільно і не був підпорядкований законам єства».

    На думку богослова Андрєя Кураєва, невдалі спроби нинішнього патріарха РПЦ МП міркувати на богословські теми роблять величезний вклад «в зміцнення Фанарського папізму». Протодиякон нагадує про цілу серію безглуздих висловів Кіріла, що прозвучали за останні три тижні: «То Куликовська битва у нього скінчилася внічию – а через тиждень виявилося, що все ж це був розгром орди. Ще недавно Христос був “до межі опущеним людиною”, а тепер ніякі закони не владні над Ним».

    Нагадаємо, раніше російський місіонер та блогер Андрєй Кураєв помітив, що Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) останнім часом плутає дати та історичні події. «Щось діється з патріаршою проповіддю. 21 вересня він трохи сплутав привід для свята і всю проповідь віщав про Покров. Ось ніде, мовляв, таке не святкують, тільки у нас. А далі вся проповідь про війни і перемоги», – звернув увагу на курйозну ситуацію богослов.

    Також очільник РПЦ Кіріл назвав «Покровським дивом» факт існування Росії. Крім цього, Кіріл заявляв, що Константинополь це місто, яке не має жодного відношення до історії Росії.

    Найсвіжіше

    Популярне