Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Плутає приводи й дати: Моспатріарх Кіріл переплутав Різдво Пресвятої Богородиці з Покровою

    Російський богослов Андрій Кураєв помітив, що моспатріарх Кіріл (Гундяєв) останнім часом забувається і плутає дати та історичні події.

    Про це він написав у себе на Фейсбуці, повідомляє RISU

    “Щось діється з патріаршою проповіддю.

    21 вересня він трохи сплутав привід для свята і всю проповідь віщав про Покров. Ось ніде, мовляв, таке не святкують, тільки у нас.

    А далі вся проповідь про війни і перемоги. Про народження дівчинки на ім’я Марія – нічого”, – зазначив Кураєв.

    “Але у нього є виправдання: в Москві і справді холодно як на Покров”, – додав він

    Богослов зауважив, що церковні ЗМІ цю проповідь зігнорували.

    “Сайт патріархії поки не викладає цю проповідь взагалі.

    Телеканал Спас просто вирізав всю проповідь, залишивши тільки не дуже вдалу спробу Патріарха порозумітися в самому кінці служби – вже після вручення нагород. Звичайний порядок такий: служба-проповідь священика – причастя – проповідь Патріарха – нагороди.
    Цього разу проповідь патріарха, присвячена святу Покрови, була видалена. Залишили лише пізнішу спробу пояснення, чому в свято Різдва слово було на іншу тему”, – написав Андрій Кураєв.

    Проте проповідь Патріарха РПЦ можна переглянути на Ютюбі.

    “Ми прославляємо сьогодні Преблагословенну Царицю Небесну, свято її Покрова. Дивно, але це свято, яке історично пов’язано з подіями в Константинополі в кінці 10 століття, явлення Пресвятої Богородиці, яке вразило уяву жителів Константинополя, яке стало знаком надії міста на порятунок, ось цей свято прив’язане в історії Візантії не святкується в грецьких церквах … ”

    “Що ж, всі ми люди. Таке бувало і з Леонідом Іллічем на 75-му році його життя. А я вже точно, якщо і доживу до такого віку, то буду виглядати набагато гірше Патріарха Кирила”, – підсумував Кураєв.

    Андій Кураєв також зауважив, що у цій проповіді очільник РПЦ переплутав Куликовську битву з Бородинською. І що Куликовський бій, за версією Кіріла, завершився нічиєю, а не перемогою росіян, як це трактує офіційна російська історіографія.

    У Волгограді патріарх назвав Мамаїв курган Малаховим.

    А 22 вересня він назвав “першим” чергове засідання Архиєрейської ради Московської митрополії.

    Найсвіжіше

    Популярне