Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    В Держетнополітики заявили про перешкоджання релігійним громадам переходити в ПЦУ

    Державна служба України з етнополітики та свободи совісті звернула увагу на повідомлення, які поширюються у ЗМІ, про перешкоди з боку обласних державних адміністрацій, релігійним громадам змінювати підпорядкування від РПЦвУ до ПЦУ. У зв’язку з цим, ДЕСС просить релігійні громади звертатись до неї, для незалежного фахового аналізу.

    «У зв’язку з поширенням у ЗМІ інформації про перешкоди з боку обласних державних адміністрацій, зокрема Київської, релігійним громадам змінювати підпорядкування від Української Православної Церкви в єдності з Московським Патріархатом до Української Православної Церкви (Православної Церкви України), Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) звертає увагу релігійних громад на можливість подання документів для незалежного фахового аналізу ДЕСС», – йдеться в повідомленні на Фейсбук сторінці ДЕСС.

    У ДЕСС зазначили, що вони поважають свободу релігійного вибору громадян та завжди захищатимуть право на свободу віросповідання з повагою до чинного законодавства України.

    «Якщо релігійна громада вважає, що в ОДА некоректно працювали з її реєстраційними документами, вона може надати копії цих документів до ДЕСС разом із копією відповідей ОДА (якщо ОДА надавала офіційні відповіді релігійній громаді). У такому разі ДЕСС зможе здійснити аналіз відповідності поданих документів чинному законодавству й ініціювати професійний діалог з ОДА. Завдяки всебічному аналізу з повагою до чинного законодавства, можливі будуть конструктивні кроки на захист вільного волевиявлення вірян», – зазначили в Держетнополітики.

    Там також повідомили, що з усіх областей України була подана одна така заявка, яка була ретельно опрацьована і в зв’язку з чим запросили до прозорої роботи з проблемами.

    «Повага до свободи волевиявлення вірян і верховенства права дуже важливі і для сьогодення, і для демократичного розвитку України. Фахівці ДЕСС готові забезпечити уважний аналіз документів і висловити кваліфіковану позицію. Копії документів і відповідне звернення можуть бути офіційно подані електронною поштою за адресою info@dess.gov.ua, зазначеною на офіційному сайті ДЕСС. Також можливе надсилання Укрпоштою і попередні уточнення телефоном: контактна інформація на сайті», – підсумували в Державній службі з етнополітики і свободи совісті.

    Речник РПЦвУ протоєрей Миколай Данилевич відреагував на цей допис і звинуватив ДЕСС у лобіюванні інтересів «однієї конфесії за рахунок іншої» і «порушенням принципу рівновіддаленості і об’єктивності».

    У ДЕСС відповіли на це: «Отче Миколаю, будь-яка релігійна громада, незалежно від її наявного підпорядкування чи напрямку зміни її підпорядкування, може надати копії своїх реєстраційних документів і відповідей їй від ОДА для того, щоб ДЕСС здійснила фаховий аналіз щодо відповідності реєстраційних документів чинному законодавству. Це доцільно зробити, якщо релігійна громада має сумніви в коректності роботи з її документами в ОДА. ДЕСС може аналізувати реєстраційні документи в межах компетенції. Якщо ДЕСС бачить, що її висновки щодо документів відрізняються від висновків фахівців ОДА, ми можемо провести фаховий діалог з ОДА, поінформувати відповідно і ОДА, і релігійну громаду. Якщо ж навпаки – висновки ДЕСС і ОДА збігаються, то аналогічно ми повідомимо про це і ОДА, і релігійну громаду».

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів, що переходам з РПЦвУ до Православної Церкви України чинить перешкоди місцева влада, яка гальмує реєстрацію статутів, але після усунення всіх перешкод почнеться нова, друга велика хвиля приєднань до Української Церкви.

    «Відбулася зміна влади, і дуже часто на місцях немає сприяння, навіть не реєструють статути. Візьмімо Київську область. Від часу приходу нової влади не перереєстровано жодного статуту. Лежать вже майже два роки статути на перереєстрацію тих парафій, які перейшли, але немає перереєстрацій. Не пояснюють нічим, знаходять юридичні зачіпки, щоб відмовити», — зазначив митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне