Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Через мафію: на Сицилії дітям заборонили мати хрещеного батька

    На італійському острові Сицилія у місті Катанія католицька єпархія запровадила тимчасову трирічну заборону на призначення хрещених батьків.

    Про це пише видання The New York Times.

    Зокрема, за його даними, генеральний вікарій Катанії Сальваторе Грістіна сповістив про заборону ще у березні 2021 року. За його словами, постать хрещеного батька, котра раніше виконувала важливу функцію у релігійному вихованні дитини, наразі втратила будь-яке духовне значення.

    Грістіна додав, що тепер це формальність або своєрідний метод, щоб закріпити становище сім’ї. Представники церкви зауважили, що у хрещених запрошують впливових постатей, у котрих є десятки похресників.

    У самого вікарія Грістіни – 15 похресників, а в колишнього президента Сицилії Сальваторе Куффаро – близько 20-ти. Водночас, за словами Куффаро, він погодився стати хресним батьком лише у 5%, хто пропонував йому це.

    Соціальну постать хрещеного батька використовує мафія, що теж зіграло свою роль у цій забороні. В Італії прокурори уважно стежать за тим, кого хрестять боси злочинного світу, щоб розуміти, як поширюється їхній вплив.

    У 2017 році сицилійський єпископ Мікеле Пеннізі розкритикував священника міста Корлеоне за те, що той дозволив Сальваторе Руїні – сину колишнього керівника Коза ностри – стати хрещеним батьком для новонародженого.

    — Мафія завжди запозичувала у церкви термін хрещений батько, щоб надати своїм босам вигляд релігійної респектабельності, хоча насправді це два зовсім протилежні світи, – сказав єпископ Пеннізі.

    Мешканці Катанії залишилися незадоволені таким рішенням церкви. Деякі планують хрестити своїх дітей за межами міста.

    Кадр із фільму Хрещених батько, реж. Ф.Ф. Коппола, 1972 рік
    Кадр із фільму Хрещених батько, реж. Ф.Ф. Коппола, 1972

    Примітно, що у легендарній стрічці режисера Френсіса Форда Копполи про італійську мафію Хрещений батько – також є важлива сцена хрещення.

    Найсвіжіше

    Популярне