Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх помолився за медиків у день Собору Святих Лікарів

    Вселенський патріарх Варфоломій молився на Божественній Літургії в Патріаршій церкві Святого Георгія у неділю, 17 жовтня 2021 року, у день, коли Церква згадує Отців Другого Нікейського Собору, а також — вперше з часу відповідного рішення Священного Синоду — Собор всіх святих лікарів.

    Божественну Літургію відслужив митрополит Іконійський Теоліпт, тоді як митрополит Буенос-Айреський Йосиф, велика кількість вірян з Константинополя та паломники з-за кордону відвідали богослужіння, передає orthodoxtimes.com

    Вселенський патріарх прочитав енцикліку до свята Святих Лікарів. Нагадаємо, що ця енцикліка була прочитана в Андріївській церкві в Києві, екзархом Вселенського патріархату єпископом Команським Михаїлом.

    В ній зазначається, що Святий і Священний Синод вирішив встановити щорічно неділю, найближчу до 17 і 18 жовтня (коли ми згадуємо Собор святих безсрібників і чудотворців та святого апостола і євангеліста Луки Доктора (за новим стилем, – ред.)) як день Собору всіх Святих Лікарів – як вдячність за істотний внесок у людство з боку медичної науки та її служителів.

    Відразу після цього Вселенський Патріарх нагородив оффікіоном (званням, – ред.) протопресвітера Вселенського престолу о. Ставроса Кофінаса, координатора Мережі Вселенського Патріархату з пастирської охорони здоров’я, в знак визнання його багаторічного вкладу в цю особливо чутливу область.

    У своєму виступі протопресвітер Вселенського Престолу, серед іншого, наголосив на наступному: «Ваша Святість, оффікіоном (званням, – ред.), яким Ви мене нагороджуєте сьогодні, вшановує всіх, хто зробив внесок у створення та досягнення Патріаршої Мережі. Це особливо вшановує моїх співробітників у Святій Митрополії Родоській та членів Оргкомітету. Особисто я відчуваю, що це свідчення Вашої батьківської любові та любові Матері-Церкви. У мене немає слів, щоб описати моє глибоке почуття. Все, що я можу зробити, це запевнити вас, що я ніколи не забуду цю любов не як спогад, а як спонуку “співати Господу все своє життя”. Я обіцяю вам, що поки я живий, я залишатимусь поруч з вами як просто вірний товариш, і я буду служити вам і Патріархату з палкою любов’ю і відданістю, щоб прихильність Матері-Церкви можна було побачити у всьому світі».

    Фото: orthodoxtimes

    Найсвіжіше

    Популярне