П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького зберігає унікальну ікону Покрови Пресвятої Богородиці

    З нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького розкриває цікаві факти про унікальні ікони, що зберігаються у фондах закладу. Зокрема, у розповіді на сторінці музею у Фейсбук йдеться про особливу ікону Покрови, що була викрадена з запасників і якій судилось через багато років повернутись до рідних стін.

    Серед рідкісних зразків ікон “Покров Пресвятої Богородиці”, особливу увагу заслуговує пам’ятка 1560-х років із церкви в селі Дубровиці Яворівського району на Львівщині. Ця ікона репрезентує композицію, в якій ангели тримають покров над Богородицею.

    Основна особливість полягає в поставі Матері Божої: Її руки з відкритими долонями зосереджені на грудях. Архітектура має вигляд подвійної стіни обабіч із двома спорудами, які нагадують вежі. Ще однією особливістю є зображення двох груп чоловіків, по шестеро з кожного боку від Романа Солодкопівця. З огляду на іконографію це – апостоли. Окрім них, тут традиційно присутній Андрій Юродивий, а на другому плані розміщено чотирьох святителів.

    Відомо, що у 1984 році пам’ятку викрали з музейних запасників, а 2010 року її виявлено в російського колекціонера і згодом її вдалось повернути до музею, де їй відвели місце в постійній колекції Музею імені Шептицького.

    Найсвіжіше

    Популярне