Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Білорус, який розповів про тортури у російських в’язницях, попросив про притулок у Франції

    Громадянин Білорусі, інформатор, який передав громадському проєкту Gulagu.net відеоархів про тортури в російських в’язницях, прибув до Франції.

    Як повідомив керівник проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін, інформатор на ім’я Сергій, чиє прізвище поки не називають, звернувся до французької влади з проханням про надання йому політичного притулку.

    Радіо Свобода пише, що Сергій у ніч на 16 жовтня залишив одну з країн Північної Африки і вилетів до Франції.

    24 травня засновник проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін оголосив про рішення призупинити роботу в Росії і назвав ефективною і відкритою дев’ятирічну діяльність своїх однодумців.

    4 жовтня Осєчкін розповів, що йому передали секретний архів відеозаписів ФСВП та ФСБ Росії. На 40 гігабайтах відео і фото, зроблених з тюремних камер спостереження, зафіксовані тортури, побиття і акти зґвалтування щодо ув’язнених. Осєчкін заявив, що спецслужби використовували ці файли в якості компромату, щоб мати можливість маніпулювати засудженими за своїм бажанням.

    Частину архіву правозахисники направили в Європейський комітет з питань запобігання катуванням. Осєчкін також збирається передати матеріали Комітету ООН проти тортур.

    Після публікації архіву Слідчий комітет Росії у Саратовської області порушив кілька кримінальних справ за фактами застосування насильства до засуджених, а начальник саратовського УФСІН Олексій Федотов подав у відставку.

    Найсвіжіше

    Популярне