Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ фінансує будівництво храмів для 10 людей, де громади перейшли у ПЦУ, – волинський священник

    Московський патріархат всіма силами намагається зупинити нову хвилю переходів парафій до Української Церкви. У РПЦвУ йде фінансування і вони швидко будують церкви на місті тих парафій, які приєднались до Православної Церкви України, для того, щоб до них ходило хоча б 10 людей, які залишились в Моспатріархаті.

    Про це «Духовному Фронту України» розповів священник Православної Церкви України Миколай Царик.

    На Волині у селі Навіз вже почали реєстрацію громади ПЦУ, яка у 2021 році проголосувала за перехід, додав священник ПЦУ. Він впевнений, що зараз, із проросійських ЗМІ запускають фейкові новини про захоплення, бо бояться нової хвилі переходів.

    «Вони кидають по своїх сайтах інформацію про “захоплення храму”. Ну якого захопленого храму, якщо більшість вірян на загальних зборах проголосувала за перехід в ПЦУ? Якщо адміністрація дала статут, документи на парафію, на храм в цілому. Представники РПЦвУ сидять по хатах і з хат роблять каплички», — каже отець Миколай.

    Священник зазначив, що парафіяни не можуть захопити самі в себе храм, а священника Моспатріархату вони попереджують про свої наміри проведення зборів релігійної громади із подальшим голосуванням про перехід, або залишенням в РПЦвУ за підсумками підрахунку голосів.

    «Оці їх фейкові новини про будування храму на місці “захопленого”, це якийсь, як на мене, плювок в православ’я. Бо люди що? Більшість стали і “захопили храм” і не дали бідному московському священнику? Люди питали настоятеля (священника Московського патріархату, — ред.) і казали: “ми хочемо Української Церкви”. Він маніпулятивно відповів, що “це і так українська Церква”. Вони (РПЦвУ, – ред.) вже згодні на сьогодні і українською служити, аби тільки їх не чіпали», — ділиться отець Миколай.

    Отець із ПЦУ, каже, що представників Моспатріархату ніхто не чіпає.

    «Ніхто їх не чіпає. Просто те що вони роблять на сьогодні, покупляли бусів (мікроавтобусів, — ред.) і навозять людей з інших сіл. Коли громада хоче відстояти перехід у ПЦУ, вони різними способами й в тому числі грошовими, задавлюють це все. То Бог їм суддя», — повідомив священник.

    Він каже, що часто люди юридично непідковані, особливо по селах і представники Моспатріархату цим користуються, привозять якісь папірці та лякають їх ними.

    Водночас священник ПЦУ оптимістично налаштований на проукраїнському курсі нашої держави.

    «Якщо на сьогодні вже проросійські канали закривають, то я думаю, що дійде справа і до всецілого перейменування назви Церкви в Російську Православну Церкву на території України», — підсумував священник ПЦУ отець Миколай.

    Найсвіжіше

    Популярне