Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Волині громада перейшла у ПЦУ, але РПЦвУ знову ввижаються «захоплення»

    Парафія ПЦУ у селі Навіз, що на Волині, у 2021 році більшістю проголосувала за приєднання до Православної Церкви України. Нещодавно голова Волинської облдержадміністрації видав розпорядження зареєструвати релігійну громаду. Найближчим часом громада ПЦУ розпочне богослужіння у храмі.

    Але в РПЦвУ все одно кричать про «захоплення». Ймовірно у РПЦвУ бояться, що розпочнеться чергова хвиля переходів громад до Помісної Православної Церкви, адже минулого разу на Волині до ПЦУ приєдналось близько 100 парафій.

    «Духовний Фронт України» звернувся за коментарем до священника ПЦУ отця Миколая Царика, який знайомий із ситуацією, адже має неподалік села Навіз власні парафії.

    «Чому такий супротив взагалі йде? Бо це йде перший перехід після такої великої хвилі переходів, коли на Волині понад 100 церков перейшло у ПЦУ. А це нова хвиля переходів. І на сьогодні у Московському патріархаті хочуть цьому всьому задавити і тому вдаються до таких маніпуляцій», — наголошує священник ПЦУ.

    «У них нічого не вийде, — каже отець Миколай і додає, що вже все давно вирішено на голосуванні релігійної громади. — У РПЦвУ бояться, бо це, можливо, перший перехід після візиту Вселенського Патріарха, тому вони чинять такий шалений тиск й інформаційно вдаються до брехні».

    Священник нагадав, що процес реєстрації громади ПЦУ запущений, і про це йдеться в розпорядженні голови ОДА Юрія Погуляйка.

    Священник РПЦвУ зараз проводить богослужіння в супроводі поліції. У ПЦУ кажуть: як тільки отримають офіційні документи і реєстрацію — розпочнуть проводити богослужіння в храмі.

    Отець Миколай каже, що у РПЦвУ іде фінансування і вони швидко будують церкви на місті тих парафій, які приєднались до Православної Церкви України, для того, щоб до них ходило 10 людей, які залишились в Моспатріархаті.

    «Вони кидають по своїх сайтах інформацію про “захоплення храму”. Ну якого захопленого храму, якщо більшість вірян на загальних зборах проголосувала за перехід в ПЦУ? Якщо адміністрація дала статут, документи на парафію, на храм в цілому. Представники РПЦвУ сидять по хатах і з хат роблять каплички», — каже отець Миколай.

    «Оці їх фейкові новини про будування храму, на місці “захопленого”, це якогось, як на мене, плювок в православ’я. Бо люди що? Більшість стали і “захопили храм” і не дали бідному московському священнику? Люди питали настоятеля (священника Московського патріархату, — ред.) і казали: “ми хочемо Української Церкви”. Він маніпулятивно відповів, що “це і так українська Церква”. Вони (РПЦвУ, – ред.) вже згодні на сьогодні і українською служити, аби тільки їх не чіпали», — ділиться отець Миколай.

    Отець із ПЦУ, каже, що представників Моспатріархату ніхто не чіпає.

    «Ніхто їх не чіпає. Просто те що вони роблять на сьогодні, покупляли бусів (мікроавтобусів, — ред.) і навозять людей з інших сіл. Коли громада хоче відстояти перехід у ПЦУ, вони різними способами й в тому числі грошовими, задавлюють це все. То Бог їм суддя», — повідомив священник.

    Він каже, що часто люди юридично непідковані, особливо по селах і представники Моспатріархату цим користуються, привозять якісь папірці та лякають їх ними.

    Водночас священник ПЦУ оптимістично налаштований на проукраїнському курсі нашої держави.

    «Якщо на сьогодні вже проросійські канали закривають, то я думаю, що дійде справа і до всецілого перейменування назви Церкви в Російську Православну Церкву на території України», — підсумував священник ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне