П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Полтаві готуютьються до реставрації дому патріарха Мстислава (ВІДЕО)

    У Полтаві готують документи для проведення тендеру на проєкт реставрації будинку патріарха Мстислава. На виготовлення документації із бюджету громади спрямують 200 тисяч гривень.

    Про це розповіла Суспільному депутатка міськради Юлія Городчаніна. Нині за приміщенням доглядають представники Харківсько-Полтавської єпархії Православної церкви України і хочуть відновити у ньому музей, розповів протоієрей Олександр Горай.

    Батьківський дім патріарха Мстислава у Полтаві має вік понад століття. Патріарх Мстислав – український державний та церковний діяч, а ще предстоятель Української автокефальної православної церкви.

    Це пам’ятка історії місцевого значення. Цінним є саме та хата, в якій народився патріарх Мстислав, саме з тими пошкодженнями, зі стертими дверима, з не дуже якісною фурнітурою на вікнах. Тобто все це, чого торкався патріарх”, – говорить архітекторка Оксана Бєлявська.

    Дім патріарха Мстислава планують реставрувати
    Суспільне Полтава Пам’ятна табличка над головним входом до будинку патріарха Мстислава

    Нині в будівлі частково обвалився дах, а стіни та підлога – поруйнувалися. Десяток років тому у приміщенні працював музей, каже протоієрей Олександр Горай.

    “Тут розміщується чотири кімнати і галерея. У такій частинці прибудови, як галереї, розміщувалась капличка, ми там служили служби. Розташовувалися експонати музею – це такі старовинні елементи українського побуту. Одяг, багато рушників, меблі того часу, коли патріарх Мстислав саме був”, – згадує протоієрей Харківсько-Полтавської єпархії ПЦУ Олександр Горай.

    Фотографія всередині будинку патріарха Мстислава
    Суспільне Полтава Стан будинку патріарха Мстислава всередині

    За словами протоієрея, у будинку патріарха музей хочуть відновити. А для цього приміщення треба відреставрувати.

    Про знесення або демонтаж будівлі не може йти і мови. На початку – це науково-проєктна документація, яку треба виготовити. Щоб її якісно виготовити, треба буде провести попереднє дослідження. А це, зрозуміло, і дослідження інженерів, конструкторів, гідрогеологічні дослідження, дослідження архітектурні, щоб зрозуміти, у якому технічному стані перебувають конструкції цієї хати. І потім уже випрацювати рішення для її порятунку”, – пояснює архітекторка Оксана Бєлявська.

    Стан хати патріарха Мстислава. 2021 рік
    Суспільне Полтава Стелю хати патріарха Мстислава тримають спеціальні палі

    Профінансувати створення документів вирішили із бюджету Полтавської громади. Рішення про це 28 вересня підтримали депутати на сесії міськради.

    Найсвіжіше

    Популярне