Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Нацбанк України випустив монету на честь Івана Піддубного. У Росії незадоволені

    Національний банк України випустив сувенірну монету номіналом 2 гривні, на якій зображений легендарний борець, чемпіон світу Іван Піддубний. Монета присвячена до 150-ліття з дня народження видатного українського борця, що було 8 жовтня, передає Главком.

    Іван Піддубний вважається одним з найвидатніших професійних борців світу. Неодноразово вигравав чемпіонати світу з класичної (греко-римської) боротьби серед професіоналів, включаючи найзначущіший з них — в Парижі ( 1905-1908 роки ). За більш ніж 40 років виступів він не програв жодного змагання, чемпіонату або турніру.

    З цього приводу в Росії знову почали привласнювати історію собі. Там вважають Піддубного своїм чемпіоном і замовчують той факт, що Іван Максимович говорив українською, на стіні в його будинку завжди висів портрет Тараса Шевченка, а коли отримував паспорт, то власноруч переправив «о», через яке на російський манер написали його прізвище, на «і». У документі національність «росіянин» закреслив і старанно вивів – «українець». За це потрапив до НКВД, його катували й він помер в Єйську від голоду.

    Фото: Нацбанк України

    Найсвіжіше

    Популярне