П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Кремль намагається уникнути перемовин з Україною про Крим за допомогою безглуздої пропаганди

    Представники правлячого у Росії путінського режиму мають звичку звертатись до народних мас з вагомими, на їх думку, промовами на гостру тематику. І якщо прослідкувати тенденцію останніх місяців, можна з’ясувати, що такі “послання до росіян” досить часто стосуються відносин Росії з Україною.

    У цьому ракурсі згадаймо шедевральну статтю глави РФ Владіміра Путіна, в якій він намагався видати за дійсність ідею “єдності українців та росіян” і нав’язати думку про “одін народ”.

    Не будемо перелічувати всі історичні спекуляції, спотворення фактів та відверте невігластво путінської статті. Вони, вочевидь, здатні викликати довіру лише у того відсотка росіян, які вперто продовжують голосувати за “Єдіную Росію”, поправки до Конституції, не зважаючи при цьому на катастрофічний стан медицини та злиденне існування багатьох мільйонів вірнопідданих Кремля.

    Пройшло не так багато часу, як російські ЗМІ оприлюднили не менш феєричну статтю “дублера” Владіміра Путіна на посаді президента РФ – Дмітрія Мєдвєдєва – під назвою “Чому безглузді контакти з нинішнім керівництвом України” (Почему бессмысленны контакты с нынешним украинским руководством, – рос.).

    Час виходу публікації “путінського дублера” обрали не випадково. Медіасфера давно рясніє повідомленнями про нібито підготовку зустрічі двох президентів – Володимира Зеленського і Владіміра Путіна. При цьому, українська та російська сторони діаметрально різняться в озвучених анонсах.

    Офіс президента України, як і українське МЗС, одноголосно заявляють, що зустріч двох лідерів не можлива без обговорення ані кримського питання, ані умов деокупації Росією півострова. На противагу, в РФ стверджують, що це питання не може і не буде включено до порядку денного перемовин.

    Складається враження, що Київ і Москва зайшли у глухий кут. При цьому в РФ вирішили спробувати перекласти провину за зрив підготовки зустрічі саме на Україну. Принаймні тези на підтвердження такої думки пронизують всю статтю Дмітрія Мєдвєдєва.

    Стаття “путінського дублера” рясніє всією повнотою образливих висловів, якими російська пропаганда намагається принизити українську державу.

    Тут і тези про те, що президент України Володимир Зеленський “зрікся” свого єврейського коріння і намагається підлаштуватись під націоналістів – тих, хто на думку Мєдвєдєва, брав участь у Голокості, організованому Гітлером під час Другої світової війни. При цьому, російський топ-чиновник вкотре продемонстрував притаманну росіянам забудькуватість і не постарався описати колосальну кількість злочинів російської держави у відношенні України протягом всієї історії, у тому числі, новітньої.

    Прозвучали у пропагандистській писанині і заяви про зовнішнє управління Україною, яке спільно виконують США та ЄС, а в умовах “зовнішнього управління”, як стверджує Дмітрій Анатольєвіч, Росія братиме участь у перемовинах “з господарями України” – Вашингтоном і Брюсселем, але аж ніяк не з офіційним Києвом.

    І підводить Дмітрій Мєдвєдєв російського читача до думки, що переговори Росії з Україною можливі лише тоді, коли зміниться керівництво Банкової і на чолі держави опиняться люди, які, за його словами, не будуть прагнути конфронтації з РФ, доводячи ситуацію до межі воєнного конфлікту.

    Останнім тезисом Мєдвєдєв озвучив давню мрію Кремля, щоб Україною керували московські посіпаки, адепти “русского міра” і обмежені особистості, які ностальгують за совєтським пломбіром.

    Зрозуміло, що з таким ставленням зустріч Зеленського з Путіним може і не відбутись найближчим часом. “Дублер Путіна” продемонстрував, що навіть у разі зустрічі, російська не визнає власні скоєні міжнародні злочини проти України і добровільної згоди на деокупацію Кримського півострову годі й чекати.

    При цьому характерно, що допоки у російському суспільстві та медіа-просторі існує попит на такого роду пропагандистські статті авторства кремлівських топ-чиновників, правлячий режим Росії буде докладати максимум зусиль щоб підтримувати наявний рівень ненависті та зневаги у відношенні України, українського народу та чинної влади нашої держави.

    Найсвіжіше

    Популярне