Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Білоруська Церква залежить від союзу Білорусь-Росія, – місцевий священник

    Білоруський священник Аляксандр Шрамко розповів, що Білоруський екзархат Московського патріархату залежить від союзу Росія-Білорусь.

    «З БПЦ МП усе дуже просто. Її ієрархія повністю залежна від союзу Росія-Білорусь, від влади. Білоруська Церква не залежить від пастви, бо як традиційна церква вона завжди матиме власних парафіян, які звертаються за требами. Якщо вона втратить якусь частину свідомих парафіян, то статистично це буде майже непомітно. Більшість таких парафіян у минулому році самі усвідомили себе церквою та зрозуміли, що час діяти незалежно від ієрархії, коли церква існує сама по собі, а єрархія — сама по собі», сказав священник в інтерв’ю Релігійній Правді.

    Водночас він додав, що Католицька церква мусить робити гарний вигляд і рахуватися не тільки з режимами Росії чи Білорусі, а й світом.

    Отець Аляксандр поділився що, до Моспатріарха писали і були звернення з боку православних білорусів з розповідями про те, що насправді відбувається: побиття, переслідування, свавілля силовиків.

    «Але це нікому не потрібне. Головне аби “система працювала”. Лукашенко конче залежить від Путіна, тож нікуди не втече, очікувати реальної автокефалії не варто», підкреслив священник.

    За його словами, у Білорусі зараз усе перегорнуто з ніг на голову.

    «Нещодавно Лукашенко звинувачував опозицію в намірах впроваджувати автокефалію, а насправді саме він зробив крок до автокефалії. Якщо раптом залежність Білорусі від Москви стала б більш слабкою, тієї ж миті Лукашенко зробив би церкву незалежною від Москви», – розповів отець Аляксандр Шрамко.

    Найсвіжіше

    Популярне