П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Шість друзів РПЦ: Ключові особи для “захоплення” Александрійського Патріархату

    Визнання автокефалії Православної Церкви України Александрійським Патріархатом не мине без наслідків, кажуть росіяни.

    Ось чому деякі єрархи Російської православної Церкви наполягають на створенні “Африканської митрополії Російського патріархату”. Їх мета – вплинути на легітимного Александрійського патріарха Феодора.

    Усередині та за межами Фанару панує думка, що російський задум зазнає невдачі з самого початку. Однак навіть самі росіяни (митрополит Іларіон та його оточення) добре усвідомлюють, що їх задум приречений на невдачу.

    Але це їх зовсім не турбує. Тому що насправді це не реальний план, а спроба ввести в оману, оскільки існує інший, реальний план, кажуть росіяни. За їх словами, операція “Африканська митрополія Московського патріархату” має різні цілі, і жодна з них не є очевидною.

    Людина з Москви, яка має доступ до церковних кіл пояснює, що перша мета відносно проста: створенням такого розкольницького руху тиснути на патріарха Феодора, щоб він скасував своє рішення щодо “церкви Епіфанія” в Україні.

    На випадок, якщо цей план не спрацює, ходять чутки про альтернативний план. І цей план може прискорити усунення Феодора і заміну його на промосковську особу. У Московському патріархаті оцінюють, за словами церковних чиновників, що є певні єрархи Александрії, до яких вони можна знайти підхід, щоб заманити їх на свою сторону.

    У Москві оцінюють, що в Александрійському Патріархаті є шість осіб, у тому числі п’ять митрополитів, які тяжіють до Москви.

    Ймовірно, до цих осіб звертатиметься заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату архієпископ Лєонід, який від імені РПЦ взяв на себе відповідальність за справи в Африці.

    Ті самі джерела стверджують, що РПЦ вважає, що митрополити Карлагенський Мелетій та Зімбабвійський та Ангольський Серафим здатні відстоювати свої позиції та чинити тиск на патріарха Феодора.

    Іншими можливими “друзями” для Москви є митрополити Найробський та Кенійський Макарій, Бурундійський та Руандійський Інокентій, Кіренський Афанасій та єпископ Н’єрійський та гори Кенії Неофіт.

    Павло Ліберман, OrthodoxTimes.com

    Найсвіжіше

    Популярне